Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години по-късно… Отваря врати величествената Царска баня в Банкя

Снимка: БГНЕС

Най-после всички в Банкя, които обичат нейния великолепен символ - голямата балнеолечебница, могат да въздъхнат облекчено. Неизползваната от 2001 година баня, търпяща безпомощно капризите на времето, отворя врати.

Позната още като Царската баня, тя е създадена по времето на цар Фердинанд и е проектирана от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа.

Той завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита в малкото китно селце Банкя. Тя дарява свежест, както на местните селяни, гражданите и курортистите, така и на царски особи. Това й дава привилегията да се нарича Царската баня.

Времето си тече, както през 2001 г. времето за Банята спира, спира да блика и водата в нея и тя затваря врати.

Настоящият кмет Рангел Марков поема кормилото на управлението на града през 2007 и една от първите му задачи е да направи постъпки – Балнеолечебницата от Министерството на здравеопазването да бъде прехвърлена на общината.

След много усилия това се случва през 2010 година. Реставрацията на минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както и по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност.

От днес гражданите ще могат да посетят и да разгледат Централната минерална баня, ще бъдат представени обновените пространства за релаксация, термални зони, детски басейн с минерална вода и други услуги в минерална баня. За гражданите ще бъдат организирани и обиколки с начални часове 11:00 ч., 14:00 ч. и 17:00 ч., а вече от 30 септември тя ще бъде отворена за посетители с работно време всеки ден от 9:00 до 20:00 ч.



По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!