Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на инфлация в Германия през септември до 70-годишен връх от 10 на сто

Снимка: Алами/Ройтерс

Германската годишна инфлация се ускори през септември по-силно от очакваното, достигайки над 70-годишен връх от 10%, показват предварителни данни на немската официална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през септември с 1,9% спрямо август, когато се повиши с 0,3% и при очаквания за нарастване с 1,3%, отбелязвайки най-солиден месечен ръст от март тази година, когато скочи с 2,5 на сто.

Инфлацията на годишна база се ускори рязко през септември до 10% от 7,9% през август, докато средните прогнози бях за повишаване на инфлацията с 9,4 на сто. Това е най-солидното нарастване на немската инфлация от далечната 1951 г., когато тя се повиши с близо 11 на сто.

Графика на инфлацията в Германия на годишна база


Потребителските цени в Германия продължават да се покачват вследствие на задълбочаващата се енергийна криза в най-голямата икономика в Европа, както и на продължаващите прекъсвания при веригите на доставки.

През септември растежът на енергийните цени на годишна база се задълбочава до 43,9% от 35,6% през август, докато цените на стоките нарастват със 17,2% след повишение с 14,7% месец по-рано.

В същото време цените на храните се повишават през септември спрямо година по-рано с 18,7% след растеж с 16,8% през август, докато инфлацията в сферата на услугите достигна 3,6% спрямо 2,2% месец по-рано.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък нарасна през септември още по-силно - с 2,2% не месечна база (след повишение с 0,4% през август) и с цели 10,9% на годишна база (след растеж с 8,8€ през август), докато очакванията бяха за малко по-скромно ускоряване на хармонизираната инфлация до 10 на сто.

Данни потвърждават, че проблемът с високата инфлация като в Германия, така и в цяла Европа, остава нерешен и вероятно ще засили очакванията, че и на следващото си заседание Европейската централна банка може да повиши по-агресивно основните си лихви (със 75 базисни пункта вместо с 50 пункта).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна