Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в чужбина

Снимка: БГНЕС

Вотът в чужбина е с начален час 7 ч., местно време. Гласуването в някои държави вече е в ход. В 21 ч. българско време отвориха избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Гласуването започна и в Австралия. Най-много секции чуждестранни секции има в Турция – 166, във Великобритания те са 126, в Германия – 77, а в Испания – 65.

·  Очаква се в Турция да гласуват около 100 000 души. Броят на секциите е рекорден

Изборният ден ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ – в 6 ч. сутринта българско време в понеделник. Заради часовата разлика 55-те секции в САЩ ще отворят следобед българско време. 12 са секциите с машини. За Чикаго, където е най голямата българска общност, местата за гласуване са 8. В 5 секции там ще има машини. Изборните доброволци смятат, че проблеми няма да има и в щата Флорида, където ураганът Йън взе жертви и причини много щети. Представители от Посолството и от България вероятно няма да има, защото не могат да се придвижат, но доброволците обещават, че ще проведат изборите. 

Поради часовата разлика изборният ден в Обединеното кралство започна два часа по-късно, отколкото в България и респективно ще приключи два часа по-късно – в 22.00 часа българско време. Общо избирателните секции са 126. 114 от тях са в Англия, 6 в Шотландия, 4 в Северна Ирландия и 1 в Уелс. Една секция има в Дъглас на остров Ман. Най-много секции има в Българското посолство в Лондон и в източния лондонски квартал Баркинг – по 4. Общо в столицата Лондон секциите са 42. На много места се гласува с машини. Машинното гласуване е особено популярно в Англия. На базата на подадените заявления се очаква избирателната активност да бъде по-ниска от предишните избори през ноември миналата година. Прогнозата е за сравнително хубаво време, с евентуални превалявания единствено в Уелс. Придвижването в Лондон може да бъде затруднено от проведената вчера жп стачка, чиито последици още се усещат сутринта и от Лондонския маратон, в който участват 50 000 души.

В Гърция изборният ден започна в 7 ч. Българските граждани гласуват в 25 секции. Най-много има в Атина – 7, които се намират на места с удобен достъп. 6 са секциите на о. Крит, където има и много туристи. По една секция има на островите Миконос, Лимнос, Родос и Кос, където се очаква вот и от туристи. Българските граждани, които са на почивка в северната част на страната, имат възможност днес да упражнят правото си на вот в Александруполис, Комотини, Кавала. При пътуване към остров Тасос също може да се гласува в секциите в северната част, защото на острова няма открита секция. За българите от Халкидики при желание най-близката им секция е в Солун. Без нарушения протича изборният ден в Гърция. Пред няколко секции се образуваха опашки от чакащи, но гласуването преминава бързо.  На остров Крит, където има шест секции в няколко града гласуват и туристи, силното земетресение с магнитут 5-та степен по скалата на Рихтер не наруши изборната процедура. Няма пострадали и разрушения. По традиция в Гърция избирателната активост се увеличава в ранните следобедни часове. Няма оплаквания за нарушения. Гръцки медии излъчиха репортажи от изборите в София.

В Кипър гласуват в 8 секции, разкрити във всички градове на острова, където живеят големи български общности. Изборният ден на острова се очаква да бъде „горещ“, тъй като за днес е обявен „жълт код“ за високи температури, които ще достигнат 40 градуса. В пет от секциите в Кипър се гласува машинно. В столицата Никозия има две секции. В тях до 10.00 ч. своя глас са дали 147 души. На вота през април 2021 година гласуваха над 3000 души, през юли – почти 2500, а през миналия ноември – с още 200 по-малко.

16 секции очакват сънародниците ни във Франция. От 7 ч. местно време избирателните секции в 14 града на Франция са отворени за българските гласоподаватели, но е загадка колко наши сънародници ще бъдат мотивирани да отидат за пореден път до урнитеТе имат време да се решат до 20 ч. Ако се съди по предварително подадените заявления, 884 за страната, желаещите да гласуват изглеждат по-малко в сравнение с предишните избори. Сред доброволците обаче готовността да организират вота изглежда последователна. Това се забелязва както в най-големите френски градове, така и в Сен Назер и Туар, където има много български сезонни работници и гласуването там вече е традиция. Секциите този път са 16 за цялата страна. Най-много са отново в Южна Франция, където българската общност нарасна значително. Вотът ще бъде с машини в трите секции в посолството ни в Париж, в Лион и Ница, където на последните избори са се явили най-много български граждани. 

Българските граждани в Русия гласуват в посолството ни в Москва, в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург и в Екатеринбург. Въпреки че българското консулство в Екатеринбург беше затворено преди няколко месеца, сънародниците ни там събраха необходимия брой подписи за откриването на избирателна секция. Навсякъде ще се гласува с хартиени бюлетини.  В 7ч. местно и българско време започна гласуването в избирателната секция на територията на посолството ни. Едва 37 души в Москва са подали предварително електронни заявления за гласуване. Тези, които не са го направили, но искат да упражнят правото си на вот, попълват декларации на място. Изборният ден протича спокойно, каза за БНР председателят на секционната избирателна комисия в Москва Валентин Петков. Около 50 човека за гласували до обяд момента. 

26 са избирателните секции в Италия. В Милано секциите са най-много – 3, образувани в българското училище. Само там вотът е машинен, за което са предоставени 4 машини. В останали секции гласуването е с бюлетини. В Рим има две секции в посолството на нашата страна. В останалите големи градове – като Торино, Верона, Триест, Генуа, Болоня, Флоренция, Неапол и др. – секциите са по една, така както и в други важни градове и селища във всички области без островите. В област Тоскана има отново най-много секции – 4, по 3 в Ломбардия и Лацио. Предварително са се записали да гласуват почти 1000 българи. Които не са го направили, също могат да дадат своя вот. Българското посолство в Рим, акредитирано за Република Малта, е образувало на острова две секции – в Сейнт Джулиънс и в Буджиба с предварително проявен интерес от 93-а души. Очакванията са броят на гласувалите българи в Италия и Малта  да надхвърли, както винаги, този на предварителните заявления. 

Българите в Испания гласуват в 65 избирателни секции в 56 населени места. Изборният ден започва в 8 ч. българско време на континента и около 9 часа – на Канарските острови. Броят секции е с 4 по-малко отколкото през ноември 2021 година. Намалява и броят на подалите предварително заявление за гласуване. Сега те са едва 2127 – с близо 1000 по-малко от ноември и с над 2000 по-малко от изборите през юли 2021 г. Според членовете на секционните комисии това се дължи на умората сред избирателите и доказателство за това е, че на първите избори през април 2021 година заявления бяха подали почти 8000 души, но до урните стигнаха 20 309. От избирателните комисии предупреждават, че ако сега се получи същото разминаване, те трябва да се снабдят с достатъчно търпение, тъй като личните им данни ще се вписват на ръка и това ще забави процеса. За втора поредна година в Мадрид ще има 4 секции, по две в Генералните консулства в Барселона и Валенсия, както и в Палма де Майорка, Гандия, Памплона и Хатива. Отпаднаха секциите в Бенихузар, Онтинент, Арчидона и Кослада, които бяха разкрити миналата година.

15 секции ще отворят врати в Белгия и 2 в Люксембург. Гласуването започва в 7 ч. местно време и ще приключи в 20. По 2 секции работят в постоянното ни представителство и в посолството ни в Брюксел и още две – в кварталите Етербек и Скарбек. В Антверпен те са 3, в Гент, където има най-много българи – 2 и по една във Варегем, Льовен, Масмехелен и Хаселт. На предишните парламентарни избори в Белгия са гласували между 4 и 5000 души, а в Люксембург – около 700. Най-много гласоподаватели обикновено има по обяд, след което следва затишие, а активността се възобновява към края на вота. Всички секционни комисии са запълнени. Има само един отказал се член на СИК, но няма опасност неговото място да не бъде запълнено. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна