Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Избирателната активност в страната е 8,89% към 10.30 часа

| обновено на 02.10.22 в 12:52
Снимка: БГНЕС

Вотът за 48-мо Народно събрание започна в 07.00 часа сутринта. Няколко машини за гласуване не заработиха в началото на изборния ден.

На пресконференция на ЦИК посочиха, че обобщената избирателна активност в страната към 10:30 часа е 8,89%.

Най-високата официално отчетена избирателна активност към 11 часа е в Монтана - 12,85%, а най-ниската - в Пловдив-град - 6,27 на сто. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Средно за страната избирателната активност е 8,89 процента, гласували са близо 587 000 души: 

"Тази активност ако я сравняваме с активността на 21-ви ноември - втория тур на президентските избори, е малко по-висока. Тогава е била 8,7 на сто. Ако я сравняваме обаче с парламентарните избори през юли, тя е значително по-ниска. Тогава е била 12 на сто. Сега трябва да отчитаме и сезонния фактор. Въобще графикът на гласуване по време на изборния ден невинаги е един и същ, така, че е рано да се направят категорични изводи".

Следващите данни за активността ще бъдат ясни към 16 часа. По данни на ЦИК, 22 са машините с проблем в страната.

В нито една секция в чужбина няма преминаване към гласуване с хартиени бюлетини. Вече са факт и първите изборни резултати от Крайстчърч, Нова Зеландия.

Гласува се в 12 934 секции в страната и чужбина, като в чужбина те са 755. В 15 избирателни секции се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини, за още 2 се решава дали това да стане.  121 са секционните избирателни комисии в болници, подвижните избирателни секции са общо 292. Секциите с хартиени бюлетини са 3264.

"Към момента за страната с подадени десет сигнала за проблеми с гласуването в страната - три са за нарушения в секционни избирателни комисии, два от тях са за това, че не е започнал на време изборния  ден, но са подадени преди началото на изборния ден. Всички СИК-ове работят. Имаме и две жалби за предизборна агитация в изборния ден, по една вече сме взели решение“, посочи Росица Матева.

Пред секции в Турция е имало агитация на турски език за определена политическа партия, а ЦИК е препратила сигналите към Министерството на външните работи.

На две места в чужбина гласуването вече приключва. Това са Нова Зеландия и Австралия.

Навсякъде в страната и в Европа гласуването протича нормално, съобщиха от ЦИК.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!