Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата с пламенен призив към Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт"

Папа Франциск призова и Зеленски да бъде отворен за всяко "сериозно предложение за мир"

Неделно слово на папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В неделя папа Франциск отправи пламенен призив към руския президент Владимир Путин да спре "тази спирала от насилие и смърт" в Украйна, като каза, че кризата там крие риск от ядрена ескалация с неконтролируеми глобални последици, съобщава Ройтерс.

В обръщение, посветено на Украйна и направено пред хиляди хора на площад "Свети Петър", Франциск също така призова украинския президент Володимир Зеленски да бъде отворен за всяко "сериозно предложение за мир".

Папа Франциск каза, че отправя спешен призив "в името на Бог" за прекратяване на конфликта и каза, че е "абсурдно" светът да рискува ядрен конфликт.

Говорейки два дни, след като Путин обяви анексирането на почти една пета от Украйна и постави регионите под руския ядрен чадър, папата също така защити правото на всички страни на "суверенна и териториална цялост".

"Моят призив е преди всичко към президента на Руската федерация, умолявайки го да спре тази спирала от насилие и смърт, дори от любов към собствения си народ“, каза папа Франциск и добави:

"От друга страна, изпитвайки болка от огромното страдание на украинското население след агресията, която претърпя, отправям също толкова обнадеждаващ призив към президента на Украйна да бъде отворен за сериозно мирно предложение“, каза той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!