Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 92 души са загинали при протестите в Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 92 души са били убити в цялата страна при репресиите на Иран срещу двуседмичните протести, които избухнаха след смъртта на Махса Амини, който беше арестуван от полицията за морал, съобщи в неделя базираната в Норвегия неправителствена организация за правата на човека в Иран (IHR), предава АФП.

Според съобщението най-малко 41 души са били убити от иранските сили за сигурност при сблъсъци, избухнали миналата седмица в град Захедан в югоизточната провинция Систан-Белуджистан.

„Убийството на протестиращи в Иран, особено в Захедан, се равнява на престъпления срещу човечеството“, каза директорът на IHR Махмуд Амири-Могадам.

"Международната общност е длъжна да разследва това престъпление и да предотврати извършването на нови престъпления от Ислямската република", добави той.

 В предишните данни беше потвърдено, че 83 души са били убити по време на протестите, които разтърсиха Иран след смъртта на Амини, на фона на продължаващи сериозни прекъсвания на интернет. Неправителствената организация също обвини силите за сигурност в „кърваво потушаване“ на протест, който избухна в петък след петъчната молитва в Захедан.

Систан-Белуджистан е един от най-бедните региони на Иран и дом на малцинството на белуджи, които се придържат предимно към сунитския ислям, а не към шиизма, който доминира в Иран.

Иран твърди, че петима членове на Революционната гвардия са били убити в Захедан при това, което официалните медии описаха като "терористичен инцидент". Държавните медии съобщиха в събота, че общо 19 души са били убити.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени