Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как приключи изборният ден в чужбина

Секция в САЩ
Снимка: Младен Петков

Приключи изборният ден зад граница, съобщават от МВнР. Последни затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър заради часовата разлика. Сънародниците ни по света гласуваха в общо 755 секции в 62 държави - от Западното крайбрежие на САЩ и Канада до Осака в Япония и Сингапур, от Тромсьо в Норвегия, до Република Южна Африка. Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити в Европа. Общо за изборите бяха изпратени 538 машини, което е със 122 броя повече в сравнение с изборите през ноември 2021 г. 

В Съединените щати избирателните секции затвориха и сега се броят получените гласове. Впечатленията до момента са ,че гласувалите като брой са почти толкова, колкото и на изборите през ноември. В района на Бостън, Масачузетс, са гласували обаче почти двойно повече хора. В Синсинати, щата Охайо, гласувалите са по-малко, както и в Нейпълс, щата Флорида.

Подобна е картината и в Чикаго. Не е голяма разликата от предходните избори, но е малко по-нисък броят на пусналите бюлетина. Като цяло броят на емигрантите, които гласуваха и сега, не е голям на фона на голямата емигрантска общност и в Чикаго, и в други щати на САЩ. Според предпочитанията на избирателите  до момента водят  ПП, следвани  от “Възраждане”, ДБ , ИТН, но това не са окончателните  резултати.

В Обединеното кралство вотът приключи в 22 ч. българско време. Отчетена бе по-ниска активност. "Продължаваме промяната" печели най-много гласове на българите във Великобритания - 33.3 процента, следвана от "Възраждане" с 22.6 и Демократична България с 12.9 на сто. Около 26 600 българи са гласували на вчерашните избори. На предишните парламентарни избори - през ноември 2021 година - са гласували около 34 000 българи. Активността се засили в късните часове. 

В Германия - "Продължаваме промяната" има 31.6 на сто от гласовете, "Възраждане" - 21.7 и ДБ - 14.7. 

Неокончателните резултати от гласуването във Франция показват преднина за "Продължаваме промяната" с 32.7 процента, второ място за "Демократична България" с 20.3 на сто и трето за "Възраждане" - 16.8. 

В Италия бяха регистрирани сходни резултати с вота от ноември миналата година. 1 005 наши сънародници са упражнили правото си на глас в 26 секции.

С малка преднина в Испания печели "Възраждане" с 29%, следвани от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС. 

Валенсия, където живеят голяма част от българските граждани, поставят на първо място партията на Костадин Костадинов. "Продължаваме промяната" е водещата сила в двата най-големи испански испански града - Мадрид и Барселона. В Мадрид ПП събра 294 гласа, а "Възраждане" -  269, на трето е ГЕРБ-СДС със 247, а на четвърто - ДБ с 89. В Барселона, където вчера правеше впечатление преобладаващият брой млади хора, които стигнаха до урните, на първо място се нарежда ПП с 339 гласа, а "Възраждане" е със 169. На трето място са ДБ със 159 гласа, а ГЕРБ-СДС е с 80. Във Валенсия, където живеят голяма част от българските граждани, избрали Испания за свой втори дом, на първо място е "Възраждане" със 249 гласа, следвана от ПП със 174, а трето са ГЕРБ-СДС със 113 гласа. "Демократична България-обединение" е четвърта с 65 гласа. Все още е трудно да се каже коя е водещата политическа сила на територията на цялата страна, тъй като има секции, чийто протоколи предстои да бъдат обработени и обобщени

Почти изравнени са резултатите на "Възраждане" и "Продължаваме промяната" в Италия - 26.2 и 26.1 на сто, близки са и тези на ГЕРБ-СДС и ДБ - 13.7" и 12.8%.

В Малта са гласували 600 наши сънародници.

По-ниска избирателна активност от предишните избори през ноември беше отчетена и в Барселона.

Около 55 000 са гласувалите в Турция, сочат данните при 99% от обработените протоколи. Очаквано ДПС печели 91.97% от вота. При обработени над 99 на сто от протоколите след ДПС се нарежда коалиция ГЕРБ - СДС с 2.58% от гласовете в Турция, на трето място е ПП с 1.39%, а четвърти са ДБ с 0.60%. 16 192-ма души са дали своя вот във всички 51 секции в Истанбул и региона. Само за Истанбул, броят на гласувалите е 11 388, а на предишният вот през ноември броят им беше почти 28 000 души. В Бурса, където имаше най-много секции - 40, своят глас са дали около 13 114 изселници от България. На предишния вот през ноември там бяха гласували около 27 700 души. Тази година в Турция имаше рекорден брой секции - 166, в две трети от тях се гласува с машини. На изборите за Народно събрание в чужбина се гласуваше в 755 секции в 62 държави. В 300 секции гласуването беше машинно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна