Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ ще направи каквото е необходимо, за да намали инфлацията

Франсоа Вилроа дьо Гало, шеф на Френската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка и управител на Френската централна банка - Франсоа Вилроа дьо Гало заяви във вторник, че ЕЦБ "ще направи всичко необходимо" и повиши лихвените проценти толкова, колкото е необходимо, за да намали основната инфлация в еврозоната до целевото ниво от 2 на сто, въпреки че темпът може да се забави след края на годината, предаде Ройтерс.

"Между другото, това ще има положителен ефект върху нетния доход на банките; следователно европейските банки са по-солидни, отколкото се опасяват някои“, добави той. Европейските банки бяха подложени на натиск на финансовите пазари през последните дни поради опасения за здравето на швейцарската банкова група Credit Suisse.

Говорейки пред нидерландския вестник NRC, той отбеляза, че голямото несъответствие в нивата на инфлация между Франция и Нидерландия идва от "времето и ефективността на фискалните мерки, които правителствата предприемат за справяне с енергийната криза". Последните данни за инфлацията в еврозоната показаха, че потребителските цени във Франция са се повишили през август само с 6,2% на годишна база, докато в Нидерландия скочиха със 17,1 на сто.

Вилроа дьо Гало подчерта също така, че е важно да се определи нивото на т.нар. неутрална лихвена ставка, която според него е под или близо до 2% в еврозоната и което ниво нито стимулират, нито оказват пречка за икономиката.

След като ЕЦБ повиши основните си лихвени ставки с 50 базисни пункта през юли и с още 75 през септември, Вилроа дьо Гало каза, че е важно следващите ходове на ЕЦБ да останат "подредени". "Това не означава нито разтърсване на финансовите пазари, нито прекалено рязко затягане на финансовите условия за домакинствата и фирмите", отбеляза той.

ЕЦБ трябва да достигне това лихвено ниво "без колебание и до края на годината", посочи той, добавяйки, че след това централната банка ще започне втория етап от своя цикъл за нормализиране на паричната политика, който "ще бъде по-гъвкав и вероятно по-бавен".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна