Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското разузнаване: Украинските сили приближават анексираната от Русия Луганска област

Военните действия в Украйна към 4-ти окомври, според Институтът за изследване на войната (ISW)
Снимка: ISW

Очаква се Москва да бъде много обезпокоена от информацията, че военните сили на Украйна са близо до наскоро анексираната от Русия Луганска област, се посочва в последната актуализация на разузнавателните данни на британското министерство на отбраната, оповестена в сряда.

В изявлението на министерството се отбелязва, че украинските войски напредват както на североизточния, така и на южния фронт, което позволява на Киев да използва своите артилерийски системи, за да удари линиите за снабдяване на Русия на изток.

"Украйна продължава да напредва в настъпателните операции както по североизточния, така и по южния фронт. На североизток, в Харковска област, Украйна вече е консолидирала значителна територия на изток от река Оскол".

"Украински формирования са напреднали до 20 км отвъд реката в отбранителната зона на Русия към снабдителния възел на град Сватове".

"Много е вероятно Украйна сега да може да удари ключовия път между градовете Сватове и Кремина с повечето си артилерийски системи, което допълнително натоварва способността на Русия да снабдява своите части на изток", се посочва в последната актуализирана информация на британското разузнаване относно военни действия в Украйна.

"Политически, руските лидери вероятно ще бъдат загрижени, че водещи украински части сега се приближават до границите на Луганска област, за която Русия твърди, че официално е анексирала миналия петък", заключва Министерството на отбраната на Обединеното кралство.


Междувременно американски официални служители и законодатели предупредиха, че Украйна е изправена пред ключова битка за възстановяване на територии на юг с оглед на задаващата се зима, ако иска Киев да лиши Русия от шанс да затвърди властта си в региона, съобщава "Файненшъл таймс".

През последните дни украинските сили постигнаха бързи успехи на два отделни фронта, като превзеха части от територия на изток и пробиха фронтовите линии на юг около решаващия регионален център Херсон. Президентът Владимир Путин пък обяви и двата региона за част от Русия и подписа документите по тяхното анексиране.

Пентагонът казва, че Киев трябва да се възползва от тази инерция на изток, за да отблъсне руските сили, окупиращи стратегическите региони на юг, които са врата към Черно море.

"Бойният сезон се скъсява. Украинците взеха надмощие и трябва да продължат да оказват натиск върху предимството си", каза Крис Мърфи, демократ в комисията по външни отношения на Сената на САЩ.

"Истинската дългосрочна катастрофа за Украйна е Русия да прекъсне достъпа на Украйна до морското крайбрежие от Мариупол до Одеса. Жизнената сила на Украйна е нейният достъп до Одеса и затова е важно за тях да бъдат в нападателна позиция, а не само в отбранителна позиция на юг", добави той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна