Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарка в Уганда е починала от Ебола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уганда потвърди смъртта на здравен работник от Ебола, с което общият брой на смъртните случаи от силно заразния вирус достигна 10, предава БГНЕС.

Преди две седмици правителството в страната официално потвърди първото огнище на вируса.

58-годишна анестезиоложка е починала рано тази сутрин, потвърди министърът на здравеопазването Джейн Рут Асенг Осеро.

"Покойната Маргарет е четвъртият здравен работник, който умира в настоящата епидемия от Ебола", написа министърът в Twitter. Първите трима загинали медицински лица са танзанийски лекар, здравен асистент и акушерка.

С това общият брой на смъртните случаи от Ебола, регистрирани в източноафриканската страна, е 43.

Първоначалното огнище беше регистрирано в Мубенде, но вирусът се разпространи и в съседните Касанда, Киегегва и Кагади.

Президентът Йовери Мусевени обаче, се обяви против налагането на общонационална карантина, и миналата седмица дори каза, че „няма нужда от безпокойство“. В същата реч президентът призна и за други 19 случая, за които се подозира, че са починали от Ебола, но са били толкова бързо погребани, че не са могли да бъдат тествани за вируса.

Ебола е вирусна хеморагична треска, кръстена на река в Демократична република Конго (ДРК), където е открит вируса. Той датира още от 1976 г. Смъртността от Ебола е изключително висока.

Предаването на вируса при хората става чрез телесни течности, като основните симптоми са висока температура, повръщане, кървене и диария.

Епидемичните огнища са трудни за ограничаване, особено в градска среда. Хората, които са заразени, не стават заразни, докато не се появят симптоми, които пък се появяват след инкубационен период между два и 21 дни.

Към момента няма официално одобрено лекарство за предотвратяване или лечение на Ебола, въпреки че редица експериментални лекарства са в процес на разработка.

Най-тежката вълна на епидемията в Западна Африка бе между 2013 и 2016 г. и отне живота на повече от 11 300 души.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!