Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските и мароканските сили за сигурност арестуваха 13 души, заподозрени за връзки с ИДИЛ

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската Национална полиция арестува 11 души, а мароканските сили за сигурност още двама в съвместна операция срещу джихадисткия тероризъм. Предлолага се, че задържаните са свързани с "Ислямска държава".

Десет от тях са задържани в Мелиля и един в Гранада, докато мароканската полиция е арестувала други двама в град Надор, който се намира на 10 километра от испанския автономен град, но е на мароканска територия. Началникът на полицията на Мелиля - Хосе Антонио Тогорес, заяви, че повечето от задържаните са жители на автономния град.

Според разследващите членовете на тази терористична клетка са разпространявали агитационни материали с цел набиране и привличане на хора към терористични организации. Те са поддържали и връзка с друга терористична клетка, която е била базирана в Мадрид.

Според министъра на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка операцията показва ефективността на националната полиция в сътрудничество с други агенции, включително Европол. Той нарече Мароко "стратегически партньор", с когато може да се работи надеждно за сигурността в района.

Задържаните са прехвърлени в Мадрид, където ще бъдат съдени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени