Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският газов регулатор предупреди: "Намалете употребата на газ или рискувайте зимна криза"

Снимка: Pixabay

През миналата седмица германските домакинства и малките предприятия са използвали почти 10% повече газ от четиригодишната средна стойност за същата седмица, съобщи в четвъртък мрежовият регулатор на Германия (Bundesnetzagentur), предупреждавайки, че страната рискува зимна криза, освен ако не бъдат направени значителни съкращения.

Използването количество газ е било 618 гигаватчаса на седмица (GWh/седмица) в сравнение със средната стойност за същата седмица през годините от 2018 г. до 2021 г. от 564 GWh/седмица.

Ръководителят на германската Федерална мрежова агенция, която ще отговаря за разпределението на газа в случай на извънредно положение, повтори предупреждението си от преди седмица, че потреблението е твърде високо.

"Ще се мъчим да избегнем газова криза тази зима без поне 20% спестявания от страна на частните домакинства, предприятия и промишленост“, посочи Клаус Мюлер от Bundesnetzagentur пред агенция Ройтерс и добави: "Ситуацията може да стане много сериозна, ако не намалим значително потреблението на газ".

Германия се намира е във втора фаза на триетапен план за извънредни ситуации в резултат на по-ниските газови потоци от Русия, която доскоро беше основният доставчик на газ за най-голямата икономика в Европа.

Домакинствата и малките предприятия представляват 40% от потреблението, докато големите производствени индустрии изискват 60% от налични газ в страната. За разлика от домакинствата обаче, голямата промишленост в Германия направи известни спестявания миналата седмица, консумирайки 1370 GWh/седмица, спрямо средно 1402 GWh/седмица през последните четири години, посочиха още германският газов регулатори.


Запълнямеост на газовите хранилища в ЕС към 4-ти окотомври, според данни на Gas Infrastructure Europe

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна