Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Николаев Василев гостува на София с изложба в галерия "Астри"

13
Васил Николаев Василев
Снимка: галерия Астри

До 29 октомври в столичната галерия "Астри" може да видите изключителните творби на Васил Николаев Василев. Ето какво сподели за автора галеристката Вихра Пешева:

"Като че ли изтичащата 2022 г. е благодатна за художника Васил Николаев Василев и неговата варненска  публика. Артистичният свят и колекционерите в морската столица гледаха две негови самостоятелни изложби, както и няколко други картини от участия в значими сборни форуми. Сега и София има възможност за нова среща с художника и неговото изкуство, което познава от изложбите му преди години в знаковата галерия "Арт 36"  и Камелия. Сигурна съм, че тя ще гледа от небето неговата изложба.

За по-младите ценители на изкуството ще отбележа особено показателния факт, че художникът е сред живелите и творилите в Свободната зона за изкуство „Вулкан“ от края на 70-те години във Варна. Заедно с Ванко Урумов, Стоян Цанев, Милко Божков, Александър Капричев, Стоимен Стоилов и още артисти, превърнали се в знакови за съвременното изкуство имена, дават живот на изоставената фабрика, помещавайки там ателиетата си. Арт колонията и нейните обитатели стават синоним за свободно от догми изкуство и културна идентичност в България".


Васил Василев е роден през 1957 г. в село Змейно. Завършва специалност "Живопис" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" през 1982. Работи главно живопис, но също така графика и скулптура. От 2001 г. е Член е на Международния фонд на московските художници. Самостоятелните му изяви датират от 1984 с изложби в България, Хайделберг, Москва, Нидерландия. Има многобройни участия в колективни изложби в  Европа, Канада, Маастрихт, Любляна и Битоля. Над десет са участията му в Международното биенале на графиката във Варна. Негови творбите са притежание на Националната художествена галерия – София, Градската галерия – Варна, Градската галерия – Бургас, Пушкинския музей в Москва, както и на частни частни колекции в България, Русия, САЩ, Испания, Норвегия, Италия, Нидерландия, Швейцария, Франция. Негова картина е в колекцията на световноизвестния режисьор Вим Вендерс. Живее и работи във Варна.


Снимки: Ани Петрова                  

По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна