Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхове за пореден локдаун в Шанхай поради налагането на нови Covid ограничения

Масово тестване за Covid-19 и нов частичен локдаун в Шанхай, Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шанхай засилва превантивните мерки за борба с неотдавнашния скок в случаите на Covid-19, засилвайки отново страховете за локдауни в най-големия град в Китай, съобщава "Файненшъл таймс".

Само месеци след като Шанхай излезе от продължителен локдаун, тази седмица множество градски квартали потвърдиха затварянето на места за забавление като барове и кина, тъй като властите побързаха да овладеят последното коронавирусно огнище, докато броят на случаите все още е нисък.

В четвъртък бяха съобщени 47 случая за предишния ден, най-много в Шанхай от средата на юли.

Близки контакти с положителни Covid случаи, идентифицирани чрез обширната система за проследяване и проследяване на страната, бяха изпратени в карантинни хотели и центрове и техните сгради бяха подложени на временно затваряне в знак на ангажимента на града да изкорени всички възможни случаи.

Развитието в Шанхай е в съответствие с по-голяма нервност в цялата страна преди откриването на Конгреса на комунистическата партията в събота, на който партията ще очертае плановете си за следващите пет години, а президентът Си Цзинпин се очаква да бъде утвърден за безпрецедентния трети пореден управленски мандат.

Събитието съвпадна с по-строги Covid мерки в Китай и особено в Пекин, чиито жители се мъчат да се върнат в столицата.

Статия в китайския държавен вестник People's Daily тази седмица повтори значението на китайската стратегия за елиминиране на коронавируса, подход, който вече не се следва от никоя друга страна и сега е отличителен белег на лидерството на Си Цзинпин.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна