Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

MAE: Съкращаването на петролните доставки от "ОПЕК +" може да доведе света до рецесия

Международна агенция по енергетика

Решение на групата производители на петрол "ОПЕК +" от миналата седмица да ограничи добивате с 2 млн. барела на ден повиши цените и може да тласне световната икономика към рецесия, заяви в четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде Ройтерс.

"Безмилостното влошаване на икономиката и по-високите цени, предизвикани от плана на "ОПЕК +" за намаляване на предлагането, забавят световното търсене на петрол", посочи базираната в Париж агенция, която включва Съединените щати и други страни - топ потребителите на черното злато.

"С нестихващия инфлационен натиск и повишаването на лихвените проценти, които оказват влияние, по-високите цени на петрола могат да се окажат повратната точка за една световна икономика, която вече е на ръба на рецесията", се добавя в месечния доклад за петролните пазари на МАЕ.

Сериозното предупреждение на агенцията подчертава разрива със Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света и де факто лидер на ОПЕК.

Действителните загуби на петролните доставки вероятно ще бъдат по-скоро около 1 млн. барела на ден, а не 2 млн. барела, както реши "ОПЕК +" през миналата седмица, прогнозира още МАЕ.

Ограниченията на капацитета, които тормозят производството в редица членове на ОПЕК, означават, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще осигурят по-голямата част от договореното съкращаване, докато новите санкции на Г-7 и Европейския съюз срещу Русия могат допълнително да затегнат световното петролно предлагане, се посочва в последния доклад на МАЕ.

Международната агенция по енергетика вече очаква търсенето на петрол да нарасне с 1,9 млн. барела на ден през 2022 г. и с 1,7 млн. барела през 2023 г., което е по-малко от предишните прогнози на МАЕ.

В сряда и ОПЕК прогнозира в своя последен месечен доклад по-слабо от очакваното нарастване на търсенето на петрол през тази и следващата година.

Според МАЕ световното производство на петрол се е повишило с 300 хил. барела на ден през септември, за да достигне 101,2 милиона барела на ден, като форматът "ОПЕК +" е стоял зад повече от 85% от това нарастване. Въпреки това, в резултат на последното решение на 'ОПЕК +" от миналата седмица, сега се очаква ръстът на предлагането "да се забави значително" до 170 хил. барела на ден през четвъртото тримесечие на 2022 г.

"Огромното намаляване на доставките на петрол от "ОПЕК +" увеличава рисковете за енергийната сигурност в световен мащаб. Дори като се вземат предвид очакванията за по-ниско търсене, то рязко ще намали така необходимото натрупване на петролни запаси през останалата част от тази година и през първата половина на 2023 г.", заяви още МАЕ в своя последен доклад.

В доклада също така се показа, че през септември износът на руски петрол е спаднал с 230 хил. барела на ден до 7,5 млн. барела на ден и вече е намалял с 560 хил. барела на ден спрямо нивата преди войната на Русия в Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна