Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на Уолстрийт и продажби на американски дългови книжа след по-високата от очакваното инфлация

Търговията на Уолстрийт стартира със солидни продажби на акции, след като инфлацията в САЩ остана през септември по-висока от очакваното, което сякаш бетонира пазарните очаквания а четвърто повишение на основната американска лихва със 75 базисни пункта на следващото заседание на Фед в началото на ноември.

И трите водещи фондови индекса на Уолстрийт регистрираха солидни понижения в началото на търговията в четвъртък, като индексът DJIA загуби близо 500 пункта (спад с 1,7%), широкият индекс S&P500 се понижи с близо 2%, а технологичният индекс Nasdaq Composite падна с цели 2,75%.

Последва париране на част от първоначалните загуби, като около час след началото на днешната сесия на американските пазари на акции индексът DJIA се понижава с 0,5%, S&P 500 - с 0,76% и Nasdaq Composite - с 1,4%.

Засилващата се очаквания за ново агресивно вдигане на лихвите от страна на Фед предизвика и вълна от продажби на американските държавни облигации, което доведе до повишаване на тяхната доходност.

Доходността на 10-годишните американски книжа скочи за втори път от септември насам над ключовото ниво от 4%, достигайки 4,07% - най-високо ниво от 14 години насам, тъй като участниците на паричните пазари вече оценяват на близо 89% вероятност Фед на САЩ да повиши федералната фондова лихва с нови 75 базисни пункта на заседанието на 1-2 ноември.

В същото време доходността на краткосрочните 2-годишни книжа на САЩ нарасна над 4,5% за пръв път от средата на 2007 г. насам, като лихвеният спред с 10-годишите книжа се разшири до около 48 базисни пункта (в полза на краткосрочните кижа), което от техническа гледна точка е все по-ясен сигнал, че участниците на финансовите пазари предвиждат, че американската икономика ще изпадане в рецесия.

30-годишната ипотечна лихва в САЩ пък нарасна до 6,92%, достигайки най-високо ниво от 2002 г. насам.

Очакваният за предстоящо ново агресивно повишение на американските лихви в началото на ноември след днешните високи инфлационни данни провокират и поскъпване на долара спряно останалите водещи валути.

След данните за потребителската инфлация в САЩ през септември еврото поевтинява обратно под 0,9700 долара, но все още задържа над многогодишното дъно около 0,9550 от 28-и септември 2022 г. (най-ниско ниво от юни 2002 г.).

Швейцарският франк пък поевтинява под нивото на парите спрямо щатския долара, котирайки се на нива около 1,0070 фрака за един щатски долара за пръв път от май 2019 г.

Японската йена пък се срина до 32-годишно дъно, пробивайки нивото от 147 йени за един щатски долара за пръв от 1990 г. насам.

Австралийският и новозеландският долар поевтиняват с около 1% спрямо американския им събрат, а канадският долар поевтинява с 0,6%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна