Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко поевтиняване на петрола и на природния газ в Европа в края на петъчната търговия

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролът и природният газ в Европа поевтиняха рязко в края на петъчната търговия, приключвайки работната седмица със солидни ценови загуби с оглед на подновените страховете за потенциален спад в търсенето, предизвикан от евентуална скорошна глобална рецесия.

Фючърсите на петрол Брент се понижават с 2,9% към 91,90 долара за баел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с близо 4% към 85,60 долара за барел, отбелязвайки седмичен спад с около и над 7 на сто.

По-рано тази седмица няколко известни организации, включително ОПЕК, Министерството на енергетиката на САЩ и Международната агенция по енергетика (МАЕ), намалиха своите прогнози за глобалното търсене на петрол.

Допълнителни опасения за по-слабото търсене оказаха официалните данни, които показаха, че складовите запаси на суров петрол в САЩ са нараснали с цели 9,9 млн. барела през последната седмица.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Неблагоприятните перспективи за търсенето на петрол в най-големия вносител - Китай с оглед на продължаващата политика за т.нар. "Нулев Covid-19" също изплашиха инвеститорите във важната енергийна суровина.

Всичко това парира рязкото поскъпване на петрола от предходната седмица, което беше провокира от решението на "ОПЕК +" за свиване на производството от ноември с цели 2 млн. барела на ден.

В същото време и природният газ в Европа поевтинява солидно за втора поредна седмица. В петък ноемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха с близо 8% към 142 евро за мегаватчас за пръв път от края на юни насам, тъй като изобилните доставки на втечнен природен газ (LNG), най-вече от САЩ, помогнаха на страните членки на ЕС да запълнят газохранилищата си преди началото на зимата.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Местата за съхранение на газ в Европа, включително в Германия, са запълнени към 13-ти октомври на повече от 90% - над средната петгодишна стойност, според данни на Gas Infrastructure Europe. Българското газохранилище в Чирен пък вече е запълнено над 80%.

Освен това има прогнозите за по-мека зима с температури над нормалните нива по време на пиковия отоплителен сезон между декември и февруари, което предполага по-ниско търсене на отопление.

Въпреки това поевтиняване TTF фючърсите на природния газ все още са четири пъти по-високи от средното им ниво за това време на годината, като рискът остава в поска на тяхно ново поскъпване на фона на опасенията за по-нататъшни прекъсвания на доставките, особено на тези от Русия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна