Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баскетболистите ни от Спешъл олимпикс със златни медали

Отборът на България
Снимка: Спешъл олимпикс България

Златни медали завоюваха атлетите на Спешъл олимпикс България след силни и оспорвани мачове по време на първия по рода си европейски баскетболен турнир за обединени младежки отбори от атлети със и без интелектуални затруднения в град Сансеполкро (Италия).

Отборът на Спешъл олимпикс България се пребори в своята дивизия последователно с отборите на Спешъл Олимпикс Сърбия (37:22), Спешъл Олимпикс Италия – Мурия (26:17) и Спешъл Олимпикс Италия – Абруцо (28:23).

Участие в надпреварата взеха 240 атлети със и без интелектуални затруднения от 16 европейски държави: България, Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Сърбия и Испания. 

„Участието на атлетите на Спешъл Олимпикс България в този турнир е от изключително значение, както за тяхното спортно развитие, така и за социалното им приобщаване. Откакто се развива програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България сме имали възможност да участваме в турнири по обединен баскетбол 3x3. Тук сме в отбори 5х5 и това е много важно за самочувствието и за мотивацията на атлетите да продължат да се развиват с приобщаващ спорт“, подчерта проф. Мариана Борукова, национален треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България и преподавател в НСА „Васил Левски“.

Обединеният отбор на Спешъл олимпикс България в Италия участва с 10 играчи – шестима атлети с интелектуални затруднения и четирима партньори. Атлетите са Йордан Димов, Никола Тагарев, Камен Тодоринчев, Емануил Христов от обединения отбор, който тренира в Национална спортна академия „Васил Левски“, в партньорство с катедрата по Адаптирана физическа активност и катедрата по Баскетбол, както и атлетите Иван Драгански и Лъчезар Стоянов от специалния отбор по баскетбол в Пловдив с треньор Тина Димитрова. Партньорите Иван Иванов, Виктор Фам, Дарина Чимева и Даниел Милчев са студенти и възпитаници на НСА „Васил Левски“.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени