Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принцесата и шаманът - романс, който Норвегия не харесва

Дурек Верет и Марта Луиз
Снимка: Ройтерс

Принцеса, която говори на ангели, и самопровъзгласил се шаман, който продава скъпи лечебни медальони – това е необичайна двойка, която е лудо влюбена, но се бори да спечели сърцата на норвежците, коментира АФП.

Марта Луиз, разведената 51-годишна дъщеря на краля и кралицата на Норвегия, преустрои живота си с Дурек Верет (47г.), популярен холивудски духовен гуру.

Принцесата и Дурек Шамана, както е известен за звездните си почитатели, сред които Гуинет Полтроу и Антонио Бандерас, обявиха годежа си през юни с благословията на крал Харалд.

Но романсът им не потръгна в Норвегия заради твърдения на афроамериканския "шаман от шесто поколение" в книгата му "Spirit Hacking", че ракът е по избор. Както и заради препоръките му за упражнения, които да отърват дамите от "отпечатъка" на предишния им сексуален партньор.

А на уебсайта си той продава медальон за 222 долара, наречен "Духовен оптимизатор", за който той твърди, че помага за преодоляване на Covid-19.

Всичко това предизвиква учудване в прагматична Норвегия.

"Той е самозванец, шарлатан и мошеник", смята колумнистът и хуморист Дагфин Нордбо.

Расизъм?

Проучване миналия месец разкри, че 17 на сто от норвежците вече имат по-ниско мнение за кралското семейство заради принцесата и годеника ѝ.

Критиките идват насред дебат за ролята на монархията в много европейски страни, коментира АФП. Дания и Швеция, както и Великобритания при крал Чарлз III, обмислят да намалят именията си.

Норвежката монархия отдавна се радва на широка подкрепа до голяма степен своя сравнително обикновен начин на живот – 85-годишният крал Харалд, който се ожени за жена без благороден произход, е известен с приемането на прогресивните ценности на страната.

И докато Верет казва, че разбира, че вярванията му може да притесняват някого, той твърди, че е жертва на расизъм в ехо на думите на Меган Маркъл, след като стана част от британското кралско семейство.

Фабиан Станг, бивш кмет на Осло, е един от малкото, които открито подкрепиха двойката.

"Да продаваш медальони, които осигуряват добро здраве, е прекалено, но е странно, че толкова много от тези, които мразят Дурек, нямат нищо против мъжа от Сноса (Йоралф Ярщад - норвежки духовен лечител, който почина м.г. – б.р.)", каза той.

И все пак над половината норвежци искат Марта Луиз да се откаже от титлата си на принцеса, показаха скорошни допитвания. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!