Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на българското кино в Тунис

В периода 21-23 октомври в Тунис ще се проведат Дни на българското кино. Проектът се реализира по инициатива на посолството на Република България в Тунис в сътрудничество с Държавния културен институт към министъра на външните работи, Министерство на културата на Тунис и тунизийския Киноцентър. Домакин на събитието е Дворецът на културата в Тунис.

В рамките на три дни ще бъдат представени 3 документални и 3 игрални съвременни български филма. Панорамата от игрални филми представя „Чужденецът“ (2012 г.) на режисьора Ники Илиев и два филма на режисьора Станислав Дончев – „Писма от Антарктида“ (2019 г.) и „Дъвка за балончета“ (2017 г.) Панелът от документални продукции включва „Завет, писмата на баща ми“, филм, посветен на проф. Минко Балкански от 2022 г. с автор Албена Ненкова, „Антарктида“ от 2020 г. с автор Живко Константинов и „Пътят на светлината“ 2021, с продуцент проф. д.ф.н. Анна-Мария Тотоманова, режисьор Иван Радев. Всички филми, включени в панорамата, са любезно предоставени от техните автори със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи и са с френски субтитри.

В Двореца на културата в гр. Тунис по време на филмовите дни ще бъде открита и най-новата пътуваща фотоизложба в колекцията на ДКИ „България от птичи поглед“. Тя е авторската селекция от 25 голямо-форматни фотографии на фотографа Александър Иванов и са автентично пътешествие през живописните и внушителни въздушни кадри, които авторът е запечатал с обектива си, прелитайки стотици километри с моторен делтапланер над различни краища на България.

Кинопанорамата, представяща някои филми от съвременната българска кинематография и фотоизложбата целят популяризирането на българската култура и изкуство в Тунис и активиране на използването на културната дипломация като инструмент на взаимодействие.


По публикацията работи: Екип БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна