Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Бебешката количка – практична за майката или удобна за бебето?

2
Снимка: Tedko.bg

Появата на бебето е момент, който всеки родител очаква с малко страх, често примесен с доза неувереност и огромно нетърпение. Подготовката за него често обаче се оказва изключително сложна задача.

Един от най-важните моменти в нея е изборът на бебешка количка.

Тъй като на практика се оказва, че тя трябва да изпълнява много повече функции от това просто да транспортира бебето, изборът й се превръща в доста трудна задача. Дали да е практична? Или да е удобна за бебето? А защо не и двете?

Всяка майка се стреми на първо място към комфорта на своята рожба. Затова тя търси и количка, която да бъде изработена от висококачествени материали, да притежава стабилност, да осигурява максимална защита при лоши атмосферни условия и т.н. В същото време обаче е добре същата тази количка да бъде достатъчно практична – да може да се сгъва до компактни размери, да бъде достатъчно лека, за да се качва и сваля лесно в обществения транспорт, да се ползва за пазаруване, пренос на допълнителен багаж за бебето и др. Ето защо често се случва да минат месеци наред, преди изборът на бебешка количка да бъде адекватно осъществен.

Детските магазини и интернет сайтовете предлагат почти неограничени възможности. Какво трябва да има предвид всяка майка, преди да направи своя избор?

На първо място винаги стои кошът, в който се слага новороденото. Той трябва да бъде комфортен и създаден така, че детето да заема възможно най-естественото си положение. Имайки предвид, че на около шестмесечна възраст бебето се приучава да стои седнало, а на по-късен етап дори се изправя в количката, добре е тя да притежава и т.нар. седящ кош или седалка, която може да заема различни положения и трябва да осигурява максимална свобода и безопасност за детето. От значение са също маневреността, механизмът на сгъване, броят и вида на колелата, както и окомплектоването. Няма как да бъде пренебрегната дори нейната визия. Ето защо изборът й понякога се оказва същинска шекспирова дилема.

Видовете колички, между които можем да избираме, не са особено много:

·  класическа бебешка количка за деца от 0 до 6 месеца, които не са много разпространени,  защото не са практични от гледна точка на краткия срок за ползване;

·  комбинирани бебешки колички, които може да бъдат:

-  2 в 1, което означава, че са включени кош за новородено от 0 до 6 месеца и седалка за порасналото ви дете от 6 месеца до 3 – 4 годишна възраст;

-  3 в 1, което означава, че освен кош за новородено и седалка  е включен и стол за  кола  - кошница, с която да транспортирате бебето в автомобила;

-  Трансформиращи се колички, при които коша за новородено се трансформира в седалка и обратното.

·  двойни колички или за близнаци;

·  летни колички, които са по леки и компактни и включват  само седалка за дете над 6 месеца. Почти всички модели имат регулиране на седалката до пълно легнало положение за да е удобна и за сън. Важно е начина на сгъване – „Тип чадър“ или „тип книга“.

Всеки вид си има своите плюсове и минуси, които родителите добре трябва да проучат, преди да вземат решение.

Лутайки се в търсене на решение, майките най-често се обръщат за съвет към родители, вече ползващи детски колички, гледат реклами в интернет или обикалят в състояние на безнадеждна обърканост детските магазини. Съобразявайки се със семейния бюджет, приятелските съвети или просто вземайки грешни решения, те често избират красиви, но неудобни и непрактични продукти, които не удовлетворяват нуждите им.

Удобство или практичност? Тъй като всяка майка желае най-доброто за детето си, всичко е единствено въпрос на правилна преценка и голяма доза интуиция!

В онлайн магазин Tedko.bg ще намерите богато разнообразие от всички изброени по горе видове бебешки колички, които могат да бъдат, както практични за мама, така и удобна за бебето. Те могат да задоволят всеки вкус и да бъдат по всеки джоб.

Ако се колебаете или нещо ви притеснява не се колебайте да се свържете с нашите експерти по удобен за вас начин! 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени