Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обяви военно положение в четирите едностранно анексирани от Русия региони на Украйна

Украйна: Решението на Путин няма значение за никого, освен за Москва

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че обявява военно положение в четирите региона на Украйна, които Русия обяви за анексирани - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, съобщава Ройтерс.

Указът относно т.нар. Донецка и Луганска народни републики, Запорожието и Херсон е насочен към осигуряване на "няколко нива на отговор на възникващи рискове за сигурността", посочи Путин пред своя Съвет за сигурност.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни, че Русия няма планове да затваря границата със засегнатите региони.

Путин също така издаде указ, ограничаващ движението в и извън осем региона, съседни на Украйна. Публикуваният указ на Кремъл нареди "икономическа мобилизация" в осем региона, съседни на Украйна, включително Крим, който Русия нахлу и анексира през 2014 г. Този указ ги постави на специален режим - едно стъпало под военното положение и позволява ограничаване на движението на хората, посочва Ройтерс.

Мерките се отнасят за южните райони на Краснодар, Белгород, Брянск, Воронеж, Курск и Ростов, които са близо до Украйна, и териториите на Крим и Севастопол, които Русия "заграби" от Украйна през 2014 г., съобщава Ройтерс.

Путин предостави и допълнителни правомощия на лидерите на всички над 80 региона на Русия за защита на критични съоръжения, поддържане на обществения ред и увеличаване на производството в подкрепа на военните усилия.

Далече не ясно обаче колко бързо или колко ефективно новите мерки биха могли да укрепят военната позиция на Русия на място и какъв ефект биха имали върху общественото мнение.

Установеният от Русия изпълняващ длъжността губернатор на окупирания Херсон - Владимир Салдо потвърди, че ще предаде властта на военните, според руските информационни агенции. Но няколко руски региона, включително Москва, които бяха посочени в части от указа, казаха, че нищо няма да се промени за тях.

Заповедта на Путин дойде в деня, в който руски служители в Херсон казаха на цивилните да напуснат някои райони възможно най-скоро в очакване на предстояща украинска атака.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, заяви, че решението на руския държавен глава Владимир Путин да обяви военно положение в четирите анексирани територии на засегнатата от конфликта страна няма значение за никого, освен за Москва.

"Принудителната мобилизация, изземването на имущество и други неща, които включват "военното положение", ще бъдат третирани в Украйна и от международното право като престъпления, независимо от вътрешноправната обосновка на територията на Руската федерация“, посочи Подоляк пред украинския новинарски сайт Liga.net.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна