Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Ценовият таван за руския петрол няма да се отнася за производителите от ОПЕК

Новите стъпки на страните от Г-7 за ограничаване на продажбите на руски петрол на принудително ниска цена няма да бъдат приложени срещу производителите от ОПЕК, чиито планове за намаляване на добива раздразниха водещите страни потребители, заяви в сряда пред Ройтерс служител на Министерството на финансите на САЩ.

Вашингтон се е свързал с представителите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за да ги увери в тези ограничения на плановете на Г-7, добави американският служителя.

Коментарите биха могли да помогнат за облекчаване на спора между САЩ и Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол и де факто лидер на ОПЕК, относно това, което Вашингтон вижда като сътрудничество на Риад с Москва за ограничаване на пазарните петролни доставки, точно когато се задава глобална рецесия.

Между страните потребители, като Съединените щати, и производителите на петрол, тлее напрежение относно политиката за добив. Според източници на Ройтерс, гневът на ОПЕК относно плана за тавана на цените е сред причините за решението им да се намали добива на петрол.

Форматът "ОПЕК +", която обединява ОПЕК с неговите съюзници, включително Русия, обяви миналата седмица, че ще намали от ноември производството с 2 милиона барела на ден, за да балансира пазарите и да намали тяхната нестабилност.

Саудитска Арабия обаче посочи, че реалното намаление вероятно ще бъде около 1 милион барела на ден, тъй като няколко членки на ОПЕК и сега изпитват сериозни проблеми да постигнат съществуващите добивни квоти.

От Белият дом казаха, че анализ на Съединените щати показва, че намаляването е можело да изчака до следващата среща на ОПЕК, която ще се проведе след междинните избори в САЩ през ноември.

Представители на ОПЕК обаче не свързаха предприетия от тях ход с предлаганата горна ценова граница за руския петрол по време на дискусиите си със Съединените щати, посочи през миналата седмица заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо.

Миналата седмица САЩ заявиха, че съкращаването на петролното производство ще увеличи приходите на Русия (с оглед очакваното повишаване на цените) и предположиха, че това решене е било взето по политически причини от Саудитска Арабия, която обаче отрече през уикенда, че подкрепя Москва в нейната инвазия в Украйна.

Таванът на цените, предвиден за 5 декември, е създаден специално заради инвазията на Русия в Украйна и няма да бъде пренесен към други производители на петрол, добави американският служител, цитиран от Ройтерс, тъй като действията им за ограничаване на добивите водят до повишаване на цените.

Новите санкции (ценовия таван за руския петрол) също така не сигнализират за началото на картел на купувачите, който да противодейства на въздействието на политиките на ОПЕК върху петролния пазар, каза служителят, който отказа да бъде назован поради чувствителността на темата.

През миналата седмица базираната в Париж Международна агенция по енергетика заяви, че намалението на добивите от "ОПЕК +" е повишило цените и може да тласне световната икономика към рецесия.

Но служителят на Министерството на финансите на САЩ, цитиран от Ройтерс, видя влиянието на петролните цени като приглушено, посочвайки, че може да е необходим скок на цените на петрола с 30 до 40 долара за барел или съкращаване на добива от страна на "ОПЕК +" с около 10 пъти повече, отколкото е действителното намаление от около 900 000 барела на ден, за да се предизвика рецесия.

Г-7 се стреми да лиши Москва от военновременни приходи, но се стреми да избегне глобален шок в предлагането, който може да повиши цените и да засегне собствените им граждани в момент, когато страховете от глобалната рецесия се задълбочават.

Договорен от страните от Г-7 през септември, планът за таван на цените на руския петрол се сблъска с много по-строгите забрани на Европейския съюз за руски петролни доставки в сила от 5-и декември, които бяха ратифицирани през юни.

ЕС се съгласи с ценовия таван, но регулаторните подробности все още не са изгладени, което увеличава безпокойството около плановете в петролната индустрия след около шест седмици, напомня Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени