Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратяване на стачката в TotalEnergies с изключение на два обекта на френския енергиен гигант

Стачка на синдиката CGT в TotalEnergies
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък работещите в TotalEnergies прекратиха стачките си във всички, с изключение на два обекта във Франция, заяви за Ройтерс представител на синдиката CGT, добавяйки, че сутрешният персонал в рафинериите Normandy и Feyzin са единствените, които са продължили стачните действия.

Въпреки че приблизително една на всеки пет бензиностанции във Франция все още се бори с недостиг на горива, доставките се подобряват, след като правителството увеличи вноса и назначи част от персонала след почти четири седмици на протести.

"Напоследък виждаме значително подобрение на ситуацията", каза правителственият говорител Оливие Веран пред телевизия LCI, добавяйки, че властите ще продължат реквизициите "колкото е необходимо".

Сутрешният персонал в рафинерията La Mede на TotalEnergies и в хранилището в Дюнкерк избра да възобнови работа, каза представител на CGT. Същото решение беше взето в в сряда в рафинерията Donges.

Ситуацията в двата обекта, които все още са засегнати от стачките, може да се развие около обяд, когато работниците се съберат преди следващата смяна и гласуват дали да продължат протестните действия.

По-рано този месец TotalEnergies сключи споразумение за заплатите с мнозинството от синдикатите, което означава средно увеличение на заплащането на труда със 7% през следващата година, според информация на компанията.

Твърдолинейният синдикат CGT, който обаче поиска увеличение от 10%, не одобри споразумението, но желанието за продължаване на стачката изглежда намалява.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна