Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц предупреди, че таван на цените на газа в ЕС може да ограничи доставките

Олаф Шолц, канцлер на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Немският канцлер Олаф Шолц заяви, че Германия се е освободила от зависимостта от руския газ и работи за намаляване на цените на енергията, но предупреди, че предложението за въвеждане на таван на цените на газа в целия Европейски съюз може да има обратен ефект, тъй като регионът се опитва да компенсира драстичното намаляване на доставките от Русия.

"Политически определена горна граница на цените винаги крие риск производителите след това да продават газа си другаде – и ние, европейците, в крайна сметка ще получаваме по-малко газ вместо повече", заяви Шолц в четвъртък в своя реч пред германския парламент, предаде Ройтерс.

Шолц заяви, че германците "вероятно ще преживеят тази зима заедно", отбелязвайки, че правителството има за цел да намали цените на електроенергията, петрола и газа до "приемливи нива".

Германският канцлер говори преди двудневната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел на която държавите членки на блока ще обсъдят начини за ограничаване на енергийните цени и гарантиране на сигурността на доставките, както и последната ситуация с войната на Русия в Украйна.

Вместо таван на цените, Шолц подкрепи идеята за тясно сътрудничество с купувачи като Япония и Южна Корея, за да се избегне конкуренцията за ограничени доставки.

"В същото време говорим с производителите за подходяща цена. Убеден съм: страни като САЩ, Канада или Норвегия, които стоят с нас на страната на Украйна, имат интерес енергията на Европа да не стане недостъпна", каза още той.

Междувременно шефът на енергийния регулатор на Германия Клаус Мюлер описа мерките, предприети за компенсиране на руския внос, като "окуражаващи" в изявление, публикувано в четвъртък относно състоянието на доставките на газ във водещата европейска икономика.

"Ако продължим да изпълняваме нашата цел за спестявания от най-малко 20% в Германия, ако три терминала за втечнен природен газ започнат да работят най-късно в началото на следващата година и ако очакваният свързан със зимата спад на вноса и нарастването на ниския в момента износ останете умерени, тогава можем да преминем през зимата без национална газова извънредна ситуация", се посочва в неговото изявление.

Мюлер каза, че енергийният регулатор е разгледал четири сценария за настоящата зима (зимата на 2022/23 г.), които отчитат различно развитие на баланса на вноса и износа и различни зимни условия, наред с други фактори. Само при един от тези сценарии обаче все още има вероятност от извънредна газова ситуация

Очаква се на започващата по-късно днес двудневна среща на върха на ЕС 27-те лидери да подкрепят алтернативен ценови ориентир за втечнен природен газ и съвместно закупуване на газ.

Но те остават разделени по въпроса дали и как да се ограничат цените на газа, за да се спре високата инфлация и да се предотврати рецесията, след като Русия намали драстично и дори спря газовите си потоци за Европа след нахлуването на Москва в Украйна.

Докато 15 държави, включително Франция и Полша, настояват за някаква форма на ценови таван, те се сблъскват със силна опозиция от Германия - най-голямата европейска икономика и най-голям купувач на газ, както и от Нидерландия, която е основен европейски център за търговия с газ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна