Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музейно пространство с вещи на Симеон Радев бележи 94-тата годишнина на Столична библиотека

Столична библиотека
Снимка: Ани Петрова

С откриване на музейното пространство с личната библиотека и вещи на Симеон Радев ще отбележи своята 94-та годишнина днес Столична библиотека. Личната библиотека на българския писател, историограф, публицист и дипломат съдържа над 2000 тома книги и периодични издания на различни езици.  

В музейното пространство с литература от личната библиотека на Симеон Радев има издания на български, руски, английски, френски, немски, сръбски, италиански и румънски езици. От тях 75 издания са от 19 в., а останалите са от началото до средата на 20-и. Има книги с автографи на Кирил Христов, Атанас Далчев, Михаил Арнаудов, както и първи издания на Димитър Шишманов, Константин Величков, Теодор Траянов, Пенчо Славейков и Дора Габе. 

В експозицията са представени лични вещи на Симеон Радев и неговата съпруга – художничката Бистра Винарова, както и автентични старинни семейни предмети и мебели. 

Днес в Столичната библиотека ще е и ден на отворените врати, като всеки желаещ ще може да получи безплатна едногодишна читателска карта. От два следобед ще има поетично-музикално събитие на площад „Славейков“ с участието на писателите Владимир Зарев, Георги Господинов, Мирела Иванова, Йордан Ефтимов, Амелия Личева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна