Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-силен от очакваното растеж на китайската икономика през третото тримесечие

Икномическите перспективи пред втората по сила световна икономика обаче не изглеждат добри

Китайската икономика нарасна през третото тримесечие на 2022 г. по-силно от очакваното благодарение на редица мерки, предприети от властите в Пекин, за повишават бизнес активността, но политиките на строги Covid ограничения, задълбочаващата се имотна криза и рисковете за глобална рецесия представляват сериозни предизвикателства за едно по-трайно съживяване на втората по сила световна икономика до края на тази и през 2023 г.

Брутният вътрешен продукт на Китай се повиши през периода юли - септември с 3,9% на годишна база при очаквания за по-скромен отскок с 3,4% и след анемичен растеж от 0,4% през второто тримесечие, показват данни на Националното статистическо бюро на Китай. Това е най-солидната експанзия в азиатската държава от второто тримесечие на 2020 г. насам.

Спрямо предходното тримесечие БВП се повиши с 3,9% при очаквания за растеж с 3,5% и след свиване с 2,6 през второто тримесечие.

Графика на тримесечния БВП спрямо година по-рано


Статистическата агенция предупреди, че икономическото възстановяване все още не е стабилно поради вътрешни и глобални насрещни ветрове.

Данните бяха публикувани само ден, след като китайският президентът Си Цзинпин си осигури исторически трети мандат начело на управляващата Комунистическа партия.

Китайската статистика представи и серия важни показатели, представящи смесена икономика картина през септември, като продажбите на дребно се повишиха с най-слабо темпо от 4 месеца насам, растежът на износа беше най-ниският от 5 месеца, а нивото на безработица достигна най-високото си ниво от юни.

Продажбите на дребно нараснаха през септември с 2,5% на годишна база след повишение с 5,4% през август, отбелязвайки най-слаб растеж от май насам.

Графика на месечните продажби на дребно (спрямо година по-рано)


В същото време обаче китайското индустриално производство се увеличи през септември с 6,3% спрямо година по-рано след повишение с 4,2% през август и очаквания за растеж с 4,5 на сто. Това представлява пети пореден месец на производствен растеж и най-сериозно повишение от февруари насам.

Дълготрайните бизнес инвестиции пък нараснаха през септември с 5,8% на годишна база - малко под очакванията за растеж с 6 на сто и след повишение с 5,8% през август.

Китайският износ през септември се повиши с 5,7% спрямо година по-рано, но след растеж със 7,1% през август, отбелязвайки най-слабата експанзия от април 2022 г. насам на фона на отслабващото глобално търсене с оглед на растящата инфлация в редица държави.

Китайският износ за страните от ASEAN (Асоциация на страните от Югоизточна Азия) се увеличи през септември с 29,5% на годишна база, а в посока ЕС - 5,6%, докато износът за САЩ се сви с цели 11,6 на сто. Китайският износ в посока русия пък скочи през септември с 22,2% спрямо година по-рано.

Нивото на безработицата през септември пък нарасна до 5,5% от 5,3% през август, достигайки най-високо ниво юни 2022 г., като повишението се дължеше на новата Covid вълна в страната и въведените заради нея локдауни в някои китайски мегаполиси.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна