Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива реакция на финансовите пазари на победата на Сунак за британския премиерски пост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потвърждението, че Риши Сунак ще бъде следващият министър-председател на Обединеното кралство, беше посрещнато с относително приглушена реакция на финансовите пазари.

Лирата стерлинг поскъпна за кратко към 1,1330 щатски долара, след което обаче върна назад към 1,1288 долара.

На пазарите на облигации доходността на 10-годишните британски облигации се понижава в рамките на деня с 28 базисни пункта към 3,7630% с оглед на известен интерес за покупки на тези ценни книжа (т.нар. Gilts), което води до тяхно слабо поскъпване и намаляване на тяхната доходност.

Доходността на 30-годишните британски облигации пък спадна с 18 базисни пункта до 3,88%, а на краткосрочните 2-годипни книжа - с 25 базисни пункта до 3,42%.

Фондовият индекс FTSE100 на Лондонската бърса пък нараства с 0,82% обратно над нивото от 7000 пункта, достигайки най-високо ниви от 6-и октомври насам.

Майкъл Михаелидес, анализатор на дълговите пазари в Carmignac, отбеляза, че назначаването на нов министър-председател "трябва да доведе до разрешаване на политическата драма", но предупреди, че Обединеното кралство остава рисков залог за международните инвеститори.

"За нас не е толкова важно кой е на Даунинг стрийт, а какво прави там", каза Михаелидес.

Според икономисти победата на Сунак в надпреварата за лидерство на консерваторите и репскетивно за премиерския пост намалява риска от продължителен период на политическа нестабилност и икономически спад, предаде "Файненшъл таймс".

Рут Грегъри, старши икономист за Обединеното кралство в Capital Economics, каза, че "спадът на доходността на британските облигации след новината днес, че Риши Сунак ще стане следващият премиер на Обединеното кралство, намалява шансовете за значителна фискална консолидация".

Тя добави, че това се дължи на факта, че избирането му означава, че "големите рискове за икономиката, породени от продължителен период на политическа нестабилност и значително фискално затягане, са намалели".

Въпреки това Рут Грегъри отбеляза, че новият премиер все още ще трябва да работи усилено, за да възстанови стабилността в очите на финансовите пазари и ще трябва да запълни фискална "дупка" от около 34 милиарда паунда.

Сузана Стрийтър, старши инвестиционен и пазарен анализатор в Hargreaves Lansdown, пък каза, че "пандемичните държавни разходи са приключили и бившият финансов министър ще поеме най-високата длъжност под маската на строг и суров директор".

Шевон Хавиланд, генерален директор на Британската търговска камара, каза, че политическата и икономическа несигурност от последните няколко месеца "нанесе огромна вреда на доверието на британския бизнес и сега трябва да бъде сложен край".

"Новият министър-председател трябва да е твърдата ръка на румпела, за да преведе икономиката през предстоящите предизвикателни условия", добави Хавиланд.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени