Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на приходите на SAP с 15% през третото тримесечие благодарение на облачния бизнес

Снимка: Ройтерс

Германският технологичен гигант SAP представи във вторник финансовите си резултати за третото тримесечие, отчитайки годишно увеличение на приходите от 15%, тъй като облачната му платформа продължава да набира скорост.

Приходите на SAP се повишиха до 7,84 млрд. евро от 6,85 млрд. евро година по-рано благодарение най-вече на увеличаване на приходите от облачната платформа на компанията до 3,29 млрд. евро спрямо 2,39 млрд. евро през третото тримесечие на 2021 г.

Очакванията на финансовите пазари бяха за общи приходи в размер на 7,65 млрд. евро и за приход от облачния бизнес на SAP за 3,19 млрд. евро.

В същото време обаче оперативната печалба на водещата германска софтуерна компания остана почти непроменена в размер на 2.09 млрд. евро спрямо 2,10 млрд. евро година по-рано, като оперативният маржин на печалба се сви до 26,7% от 30,7% Очакванията бяха за  оперативна печалба в размер на 2 млрд. евро.

Печалбата на акция пък се срина с цели 52% до 0,57 евро, като се погледнат данните, приведени в съответствие с международните отчетни стандарти за отчитане .

Прогнозата на SAP предполага, че компанията очаква да увеличи с до 26% приходите си от облачните услуги през настоящата година, като същевременно регистрира лек спад в оперативната печалба.

Коментирайки резултатите, главният изпълнителен директор на SAP Кристиан Клайн заяви, че трансформацията на компанията е "достигнала важна повратна точка" и е осигурила "продължаващ растеж в бъдеще".

SAP също така потвърди, че финансовите ѝ резултатите тази година са били повлияни от решението й да спре дейността си в Русия и Беларус.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна