Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският облигационен пазар и паундът приветстваха избирането на Сунак за премиер

Доходността на дълговите книжа се върна към нивата от преди злополучния "мини-бюджет“

Британси дългосрочни облигации
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Участниците на пазара на британски облигации приветстваха избирането на Риши Сунак за премиер на Обединеното кралство, като доходността на повечето книжа се върна назад към нивата, видени за последен път през последна десетдневка на септември - точно преди да бъде представен злополучния т.нар. "мини-бюджет" на бившия финансов министър Куази Куартенг, предизвикал истински хаос на лондонските капиталови пазари.

Британската лира също реагира позитивно на новината за избирана на Сунак за премиер на Обединеното кралство. Паундът поскъпва в рамките на деня с 1,3% към 1,1450 щатски долара, докато еврото поевтинява с 0,75% към 0,8680 британски лири.

Доходността на 30-годишните дългосрочни облигации (Gilts) се понижи към 3,60% процента след подновени интерес за покупки, довело до повишаване на цените на дълговите книжа и намаляване на тяхната доходност, тъй като пазарите реагираха с облекчение на избора на Сунак за следваща британски министър-председател.

Този ход означава, че дългосрочните облигации, които бяха в центъра на хаотична разпродажба миналия месец след представения тогава "мини-бюджет", довела до спешна намеса от Английската централна банка на дълговия пазар, са възстановили загубите, предизвикани от пакета от данъчни облекчения на бившия премиер Лиз Тръс и нейния бивш финансов министър Куази Куартенг.

Доходността на 30-годишните британски облигации се търгуваше на нива около 3,75% преди на 23-ти септември да бъдат разкрити фискалните планове на предишното правителство, след което само в рамките на два-три дни се изстреля до над 5%, принуждавайки АЦБ да проведе интервенция на британския дългов пазар.

Графика на доходността на британските 30-годишни облигации (в %)


Междувременно доходността на 10-годишните британски облигации се търгува във вторник около 3,65%, след като по-рано през октомври скочи до нива над 4,5% и също доближава нивата около 3,5%, достигани точно преди представянето на "мини-бюджета" на 23-ти септември.

Доходността на краткосрочните двугодишните ценни книжа пък се върна назад към 3,32% - под нивата от 23-ти септември.

"На пръв поглед това предполага, че последният месец беше истински кошмар и ние се върнахме там, където щяхме да бъдем, ако Риши Сунак беше спечелил лидерството на торите още предния път", коментира Джеймс Ати, мениджър в Abrdn.

Ако Сунак потвърди, че ще задържи на поста настоящия финансов министър Джеръми Хънт, който премахна повечето от планираните от Лиз Тръс съкращения на данъците и така помогна за възстановяване на реда на пазара на облигации през миналата седмица, тогава държавните облигации на Обединеното кралство могат да поскъпнат допълнително (лихвите по тях да намалеят с още), посочват редица анализатори.

Риши Сунак се възприема от инвеститорите като много по-вероятно да подкрепи фискалните планове на финансовия министър.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна