Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йозеф Сикела: ЕС трябва да одобри енергийните мерки на 24 ноември

Йозеф Сикела
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия, която е ротационен председател на ЕС,  обяви, че на 24 ноември ще се проведе друга извънредна среща, за да се одобрят предишните предложения, направени от Европейската комисия с цел ограничаване на растящите цени на енергията.

"Вярвам, че една от мерките, които ще можем да обсъдим в края на ноември, ще бъде отделянето на цената на газа от цената на електроенергията", каза пред репортери чешкият министър след края на извънредната среща на върха на Съвета на министрите за енергетиката в Люксембург.

По-рано днес министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек разкри пред днешната среща, на която да се обмислят мерки за намаляване на неистовите големите разходи за енергия, че е малко вероятно блокът да вземе решение за таван на цената на газа.

Според чешкият министър Сикела обаче, министрите на енергетиката на ЕС са изразили на днешната си среща подкрепа за идеята на ЕК за "динамична горна граница" на цените на газа, за да се ограничат скоковете на цените.

Европейската комисия все още не е предложила официално подобна горна граница на цените, но поиска от страните от ЕС да потвърдят подкрепата си за Брюксел да изготви подобно предложение.

Страните от Европейския съюз трябва да решат дали да продължат напред с идеята за ограничаване на цената на газа, използван за производство на електроенергия, заяви след днешната среща еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

"От държавите членки зависи дали ще намерят решение", посочи Симсон на пресконференция.

Ден по-рано Европейската комисия сподели със страните членки анализ на предложението, предупреждавайки, че схемата може да рискува да увеличи потреблението на газ в Европа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна