Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага мерки за по-чист въздух и вода

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Европейската комисия предложи да се изменят директивите за качеството на въздуха и водата, с цел да се доближат нейните разпоредби до визията ѝ за нулево замърсяване до 2050 г., както и препоръките на Световната здравна организация.

Инициативата очертава редовен преглед на стандартите за качество на въздуха, като се надява да се постигне драматично подобрение на качеството на въздуха до 2030 г., докато годишната пределно допустима стойност за фини прахови частици (PM2,5) трябва да бъде намалена повече от половината.

Според Комисията само замърсяването на въздуха причинява близо 300 000 преждевременни смъртни случаи в Европа всяка година.

Комисията също така предложи повторно използване на утайки и пречистени отпадъчни води и актуализиране на списъците на замърсителите на водата.

Новата схема за разширена отговорност на производителя ще изисква производителите на фармацевтични продукти и козметика да плащат разходите за отстраняване на микрозамърсителите, открити в отпадъчните води.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна