Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото се върна над нивото на паритет с долара на фона на обща слабост на зелените пари

Еврото поскъпва обратно над нивото на паритет (1,0000) спрямо долара за пръв път от шест седмици насам с оглед на общата слабост на зелените пари поради очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще се наложи да забави досегашното агресивно темпо на повишаване на лихвите с оглед на постъпващите слаби данни за американската икономика.

В същото време се очаква на утрешното си заседание ЕЦБ да повиши за второ пореден път основните си лихви с цели 75 базисни пункта до най-високи нива от 2009 г. насам в опит да ограничи рекордната инфлация в еврозоната от 9,9% на годишна база, отчетена през септември.

Очаква се на заседанието в четвъртък членовете на ЕЦБ да започнат да обсъждат и намаляване на огромния финансов баланс на централната натрупан посредством покупките на еврооблигации през последните години с оглед на серията програми за "количествени облекчения", като същевременно бъдат затегнати условията по отпусканите от централна банка евтини заеми за търговските банки, познати като TLTRO операции.

Към 18.30 часа българско време еврото поскъпва с над 1% до 1,0070 долара, достигайки най-високо ниво от 14-ти септември насам.

Графика евро/долар


Индексът на долара спрямо останалите шест водещи валути също се помижава с над 1% към 109,73 пункта - най-ниско негово ниво от 20-ти септември насам.

британската лира пък поскъпва с 1,4% към 1,1620 долара - най-високо ниво от средата на септември насам, тъй като инвеститорите продължават да приветства избирането на Риши Сунак за премиер на Обединеното кралство.

Доларът отслабва с над 1% и спрямо японската йена с оглед на и проведените преди дни неофициални интервенции от Японската централна банка в защита на местната валута. Доларът се търгува около 146.60 йени, отстъпвайки от 32-годишния връх точно под 152,00 йени, достигнат на 21-ви октомври (най-слабо ниво за японската валута от юни 1990 г.).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна