Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високите цени на газа помогнаха на TotalEnergies да отпише активи за 3,1 млрд. долара в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Процъфтяващият бизнес с втечнен природен газ помогна на френският енергиен гигант TotalEnergies да отчете по-високи от очакваните нетни приходи за третото тримесечие, въпреки че компания отписа 3,1 милиарда долара от оставащите си експозиция в Русия.

Тримесечно коригираният нетен доход на френската енергийна група се удвои на годишна база до 9,9 млрд. долара, надвишавайки прогнозите на анализаторите за печалба от 9,6 млрд. долара, тъй като TotalEnergies спечели от ценовия скок на суровините, докато Европа се отдалечава от руските енергийни доставки след нахлуването на Москва в Украйна.

Нейният бизнес с втечнен природен газ увеличи печалбите, тъй като цените на синьото гориво скочиха. Total все още изнася втечнен природен газ от руския завода Yamal, в който компанията има 20-процентен дял, въпреки че групата закри някои бизнеси в Русия, като например договори за закупуване на петрол.

Обезценката на руските активи на Total вече достигна общо 6,6 млрд. долара година, докато френската енергийна групата се подготвя за въздействието на по-нататъшни потенциални санкции. Групата все още има дял от 19,4 процента в "Новатек" (Novatek), независим руски производител на газ.

Total също обяви еднократен бонус от едномесечна заплата на всички свои служители, като в същото време запази стабилен раздавания от нея дивидент за второто тримесечие на 0,69 евро на акция.

Компанията беше подложена на натиск във Франция през последните седмици поради стачките на левия синдикат CGT за по-високи заплати, като протестните действия спряха някои от нейните рафинерии и накараха някои бензиностанции в страната да спрат да работя, тъй като депата бяха затворени.

Оттогава обаче Total се споразумя с няколко други синдикати относно заплащането на труда. Растящите печалби на компанията обаче привлякоха внимание и от страна на някои политически опозиционни партии във Франция, призоваващи за налагането на данък върху т.нар. "свръхпечалби".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна