Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на САЩ нарасна с 2,6% през третото тримесечие

Икономиката на САЩ отбеляза годишен ръст от 2,6% през трите месеца до края на септември 2022 г., възстановявайки се от свиването през първата половина на годината, след като БВП се понижи с 1,6% през първото и с 0,6% през второто тримесечие, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за по-умерен растеж от 2,4 на сто.

Това показва предварителната оценка на Бюрото за икономически анализи на САЩ.

Предварителната оценка също така показа, че приносът на нетната търговия към растеж на БВП се е увеличил до 2,77 процентни пункта (спрямо 1,16 процентни пункта през второто тримесечие), тъй като има свиване на търговския дефицит през третото тримесечие.

Износът от САЩ е нараснал през периода юли - септември с цели 14,4% годишно (при повишение с 13,8% през второто тримесечие), воден от по-големите продажби на петрол и продукти, неавтомобилни капиталови стоки и финансови услуги. В същото време вносът в САЩ се е свил с 6,9% след растеж с 2,2% през предишните три месеца.

Графика на тримесечния БВП на САЩ (спрямо година по-рано)


Нежилищните инвестиции пък скочиха с 3,7% след анемично повишение с 0,1% през второто тримесечие, тъй като увеличенията на инвестициите в оборудване и продукти за интелектуална собственост бяха само частично компенсирани от намалението на инвестициите в структура.

През третото тримесечие намалява и негативното влияние върху растеж на БВП от страна на частните складови запаси, като се отнемат 0,7 проценти пункта от икономическия растеж спрямо отнемане на 1,91 процентни пункта от БВП през предходните три месеца.

В същото време обаче потребителските разходи, които са важен двигател за икономическата експанзия, забавиха рязко своя растеж през третото тримесечие до 1,4% от 2% през периода април - юни, тъй като увеличението на разходите за услуги, което беше водено от разходите за здравеопазване, беше частично компенсирано от намаление на харчовете за стоки, а именно за моторни превозни средства и храни и напитки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени