Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските аниматори имат много истории за разказване и показване

Снимка: Facebook/studiozmei

Преди дни Студио "Змей" завърши работата си по мащабен международен анимационен проект с един от най-популярните режисьори в анимационния свят Тенди Тартаковски ("Самурай Джак", "Лабораторията на Декстър" и др.).

Любимият на всички анимационен проект „Вихра и Златната ябълка“ се развива с френския мажоритарен копродуцент Данделууу. Целта е да бъде създаден сериал(10 епизода от по 26 минути), суперпродукция.

Освен това творците от студиото започват работа по два нови анимационни проекта с партньори от Испания и Италия. 

В Международния ден на анимацията Ива Дойчинова покани и разговаря в студиото на Радио София Димитър Петров и Яна Милошева от творческия екип.

"Българските художници, артисти, сценаристи и продуценти имат изключително голям потенциал за растеж. Имаме много истории, които искаме да разкажем и да покажем на света. Има дълъг път да извървим, но сме тръгнали. През последните години нещата започват да се развиват в много положителна посока", коментира Димитър Петров.

"Като анимационно студио получаваме подкрепа и от български институции, но за "Златната ябълка" не се отвориха врати, на които чукахме, отбеляза Яна Милошева. - Новите проекти, които захващаме, също са дигитална анимация, отново са предизвикателство."

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени