Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата при президента: Ще сближат ли 16-те политики ПП с ГЕРБ-СДС?

Снимка: БНР

Приключи втората среща на президента Румен Радев от серията консултации, които той провежда в опит да бъде създадено работещо правителство на България.

След разговорите между "Продължаваме промяната" и държавния глава Кирил Петков заяви, че ПП ще бъдат най-предвидимата опозиция за мандатоносителя, който ще бъде ГЕРБ. Те ще имат лукса да знаят по кои политики ще подкрепим едно правителство и по кои няма:

"Нашите предизборни обещания бяха спазени, българските граждани трябва да свикнат, че партиите трябва да спазват своите обещания. Категорично казахме, че първият мандат няма да бъде подкрепен от нас". 

"Неведнъж сме заявявали, че в НС пред камери ще водим разговори с всички политически сили", каза на свой ред другият съпредседател на формацията Асен Василев.

Асен Василев добави, че са призовали президента служебното правителство да внесе бюджета в НС.

На срещата преди това ПП обявиха пред държавния глава, че ще говорят с първия мандатоносител по 16 политики, но ПП няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС.

На свой ред президентът ги поздрави с изборния резултата от предсрочния вот и се съгласи с тезата на ПП, че не може да има правителство на всяка цена.

Радев обаче настоя да има ефективен диалог между партиите, за да се изчерпят докрай всички възможни опции за кабинет.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че формулата е една – правителство ще има единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и се решават приоритетите на хората.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна