Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко германски фирми смятат, че оцеляването им е застрашено, отколкото по време на Covid кризата

По-малко германски компании смятат, че икономическото им оцеляване е застрашено, отколкото по време на коронавирусната пандемия, показва проучване, публикуван в понеделник от икономическия институт Ifo.

Проучването установи, че сега едва 7,5% от германските компании имат значителни икономически опасения в сравнение с цели 21,8% по време на разгара на кризата с Covid-19. Въпреки това последните данни са малко по-висока в сравнение със 7,1% при аналогичната анкета на Ifo през април.

Някои сектори обаче са по-засегнати от последната инфлационна криза от други, показва проучването на водещия немски икономически институт. Цели 11,6% от търговците на дребно съобщават, че оцеляването им е застрашено. "Настоящият темп на инфлация е основна грижа за търговците на дребно“, Клаус Волрабе от Ifo института.

Сред доставчиците на услуги делът пък спаднал от 9,3% на 7,7%. Микропредприятията и самостоятелно заетите лица, както и хотелиерската индустрия обаче са особено загрижени за тяхното оцеляване заради растящата инфлация. Компаниите в ИТ сектора и недвижимите имоти пък не се притесняват за оцеляването си.

В производството 7% от компаниите смятат, че оцеляването им е застрашено (при 4,9% през април). Ситуацията все още е трудна и за много фирми в текстилната промишленост (33,6 на сто). Но опасенията се увеличиха и в металодобивната промишленост.

"По-високите цени на енергията доведоха до леко повишаване на страховете за оцеляване, особено в енергоемките индустрии“. Въпреки това, производствените поръчки остават запълнени", отбеляза Волрабе.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна