Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и ЕС обсъждат американската забрана за субсидиране на вносните електромобили

Търговският представител на Съединените щати Катрин Тай се срещат в понеделник с министрите на търговията от Европейския съюз, за да обсъдят ефекта от т.нар. "Закон за намаляване на инфлацията" на САЩ за 430 милиарда долара върху европейския пазар на електрически превозни средства, предаде Ройтерс.

За да подкрепи икономиката на САЩ, през август Конгресът прие законодателството, което наложи ограничения на субсидиите за нови електромобили, произведени извън Северна Америка, което се счита за дискриминационно срещу европейските производители на автомобили.

Чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела каза, че няма краен срок за преговорите, но настоящият статус е неприемлив за Европа.

"Ще бъда доста откровен. Мисля, че във вида, в който беше представен, смятам, че за Европейския съюз това е неприемливо. И ние просто очакваме да получим същия статут като Канада и Мексико“, каза Сикела пред репортери.

Законът на САЩ гласи, че електрическите превозни средства трябва да се сглобяват в Северна Америка, за да отговарят на изискванията за данъчни кредити. Чрез този законопроект Конгресът на САЩ премахна горната граница на съществуващия данъчен кредит от $ 7500 за електромобили, като същевременно забрани такъв данъчен кредит да получават вносните електромобили.

ЕС пък посочи, че това дискриминира автомобилите, произведени в ЕС, а превозните средства в САЩ, продавани в Европа, се ползват със същите данъчни облекчения като европейските.

ЕС и Съединените щати създадоха работна група за справяне с проблема и Катрин Тай участва в срещата в Прага, за да се намери решение.

"Като цяло сме на положителен път и е много важно да си сътрудничим тясно между ЕС и САЩ като стратегически съюзници, особено в ситуацията, пред която сме изправени в момента", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за търговия, визирайки руската инвазия в Украйна.

"Има и опасения, свързани със "Закона за намаляване на инфлацията" и неговите дискриминационни разпоредби. В тази връзка ние създадохме работна група ЕС - САЩ, която да се занимава с тези проблеми", добави той.

Министрите също така обмислят разширяване на търговската подкрепа за Украйна и се надяват, че търговското споразумение със страните от Латинска Америка ще продължи да се подготвя след президентските избори в Бразилия, казаха министрите при започване на преговорите.

Чешкият министър Сикела каза, че победата на бразилския левичар Луиз Инасио Лула да Силва на президентските избори в Бразилия в неделя може да помогне за напредъка на търговските преговори с МЕРКОСУР - най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна