Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олигархът Олег Тинков се отказа от руското си гражданство заради войната в Украйна

Олег Тинков, руски олигарх
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският олигарх Олег Тинков, отявлен критик на нахлуването на Москва в Украйна, каза, че се отказва от руското си гражданство в знак на протест срещу войната.

"Реших да се откажа от руското гражданство, след като Русия нахлу в Украйна", написа Тинков в Instagram.

Руският банков магнат заяви през май, че е бил принуден да продаде дела си в основаната от него московската търговска банка "Тинкоф Банк", след като нарече инвазията "луда война". Тогава Тинков каза, че е бил принуден да предприеме "продажба на пожар", тъй като смята, че е продал дела си в банката за едва около 3% от истинската му стойност.

Тинков, който натрупа многомилиардно състояние в продължение на няколко десетилетия, за да стане един от най-богатите и високопоставени предприемачи в Русия, също така каза, че ангажира адвокати, за да премахнат неговото име от бившата му банка.

"Мразя, когато марката/името ми се свързва с банка, която си сътрудничи с убийци“, каза той, обвинявайки висшите ръководители на банката в сътрудничество с управляващите в Русия.

Великобритания наложи санкции на редица руски олигарски, включително на Олег Тинков, още в самото начало на руската военна инвазия в Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна