Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ембаргото на ЕС върху руския петрол може да изпрати цените "доста над $100 за барел"

Цените на суровия петрол сорт Брент могат лесно отново да надхвърлят 100 долара за барел, ако загубите на доставки от Русия са близо до 3 млн. барела на ден, след като ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол по море влезе в сила през следващия месец, прогнозира базираният в Рияд Международен енергиен форум (International Energy Forum или IEF).

IEF и много страни потребители, не само Съединените щати, са загрижени какво ще се случи с пазара на петрол, когато санкциите на ЕС влязат в сила на 5-и декември, посочи пред Блумбърг генералният секретар на IEF Джоузеф Макмонигъл в кулоарите на Енергийна конференция ADIPEC в Абу Даби.

Според IEF, която е най-голямата международна организация на енергийните министри в света, пазарът на петрол може да загуби някъде между 1 и 3 млн. барела на ден от доставките на петрол от Русия, когато санкциите влязат в сила.

През последните месеци имаше много прогнози и много спекулации за това какво може да се случи с ембаргото, но "това е моментът, когато наистина ще видите руските барели да излизат от петролния пазар. Може би Русия ще намери начин да заобиколи ембаргото, но не и в неговото начало", каза Макмонигъл пред Блумбърг.

Според него, ако световният петролен пазар загуби 3 млн. барела на ден руски петрол, то сортът Брент лесно ще преодолее ценовото ниво от 100 долара за барел.

Ще има голяма нестабилност с началото на ембаргото, защото няма да има много прозрачност относно действителния брой руски барели, които излизат от пазара, смята още Макмонигъл, "така че цените на сорта Брент могат да надхвърлят 100 долара за барел с големи ценови колебания, което не е добре за пазара".

Коментирайки текущата пазарна ситуация, Макмонигъл каза, че "физическите петролни пазари са много напрегнати, а пазарите "на хартия" се определят от лоши икономически новини и опасенията за рецесия".

Междувременно петролните фючърси поскъпват във вторник късно следобед с над 2% с оглед на поевтиняването на американския долар спрямо останалите валути и факта, че от днес влиза в сила договореното в рамките на "ОПЕК +" съкращаване на производството с 2 млн. барела на ден, което засилва опасенията за ограничаване на глобалните доставки.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Към 17,30 часа българско време януарските фючърси на петрол Брент се повишават с 2% към 94,70 долара за барел, а декемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI - с 2,2% към 88,45 долара за барел.

През октомври петролът Брент поскъпна със 7,8%, а американският лек суров петрол WTI - с 8,9% с оглед на решението на "ОПЕК +" да намали от ноември  съвместното петролно производство с 2 млн. барела на ден, което е най-значителното съкращение от началото на коронавирусната пандемия.

Едно по-рязко поскъпване на черното злато изглежда на този етап ограничено с оглед на забавянето на производствената активност по целия свят и по-специално в Европа, Азия и САЩ през октомври, както и опасенията за предстояща рецесия.

Промишлената активност в най-големия потребител на суров петрол в света - Китай, отчете по-слабо от очакваното представяне през октомври, подхранвайки опасенията, че подновените Covid ограничения ще навредят на икономическата активност и ще потиснат търсенето на суровини, включително на петрол.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна