Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" подаде оставка

Шефът на украинската "Нафтогаз" - Юрий Витренко подаде оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското правителство прие във вторник оставката на Юрий Витренко като главен изпълнителен директор на държавната енергийна компания "Нафтогаз", съобщава Ройтерс.

В изявление Telegram "Нафтогаз" каза, че Витренко ще остане на поста до 3 ноември, но не даде повече подробности.

Попитан от Ройтерс за причината за неговата оставка, Витренко отказа коментар. Украинското правителството също не предостави на този етап никакви подробности.

"С решение от 1 ноември 2022 г. кабинетът на министрите на Украйна одобри оставката на председателя на борда на "Нафтогаз" на Украйна Юрий Витренко", се казва в изявление на "Нафтогаз", публикувано под снимка на Витренко.

"Юрий Витренко ще продължи да заема длъжността ръководител на националната компания до 3 ноември 2022 г. включително“, се казва още в съобщението, като се обещава по-подробна комуникация в последния му ден на поста.

Според украинския депутат Олексий Гончаренко, правителството е уволнило ръководителя на "Нафтогаз" Юрий Витренко. Гончаренко използва приложението за съобщения Telegram, за да обяви, че министрите са гласували единодушно, което предполага, че "политическа воля" е довела до решението, а не отрицателни резултати от неговата работа.

46-годишният Витренко беше главен изпълнителен директор на "Нафтогаз" от април 2021 г., като неговата оставка беше доста очаквана.

"Нафтогаз" отказа да коментира съобщения на украински медии и на високопоставен член на парламента, че Витренко ще бъде заменен от Олексий Чернишов, министър на общностите и териториалното развитие на страната.

Напускането на Витренко следва поредицата от руски ракетни удари по украински енергийни съоръжения през последните седмици, напомня Ройтерс.

Компанията "Нафтогаз" също така е замесена в съдебен спор с руската държавна енергийна компания "Газпром" относно транзита на руски газ през Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна