Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед отново повиши лихвите със 75 базисни пункта, намекна за намаляване на темпото в бъдеще

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният резерв на САЩ повиши в сряда основната си лихвена ставка с нови 75 базисни пункта и заяви, че битката срещу високата инфлация ще изисква допълнително покачване на лихвите, но същевременно сигнализира, че може да намали темпото на затягане на паричната си политика в бъдеще.

Това беше шестото поредно вдигане на американските лихви и четвърто поредно агресивно тяхно повишение със 75 базисни пункта, като федералната фондов лихва достигна диапазона между 3,75% и 4,00% - най-високо нивото от 2008 г. насам.

След края на заседанието Фед посочи, че текущите увеличения на целевия лихвен диапазон ще бъдат подходящи за постигане на позиция на паричната политика, която е считана за "достатъчно ограничителна", за да намали инфлацията до целевото ниво от 2 на сто.

"При определяне на темпа на бъдещи увеличения в целевия лихвен диапазон, Федералният резерв ще вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика, закъсненията, с които паричната политика влияе на икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансово развитие", уточниха от централната банка.

Графиката на федералната фондова лихва на САЩ (в проценти)


Федералният резерв описа ръста на разходите и на производството като "скромен“, увеличаването на работните места като "стабилно" и в същото време отбеляза ниска безработица и "повишената" инфлация.

На пресконференция след края на редовното заседание председателят на Фед Джером Пауъл отбеляза че централната банка може да намали скоростта на повишаване на лихвените проценти по време на следващата среща, насрочена за 14-15 декември.

Коментирайки размера на бъдещите повишения на лихвените проценти, Пауъл подчерта, че Фед все още не е взел решение и че продължава дискусиите за забавяне на темпото по време на заседанието през декември или на срещата след това.

"Скоростта на вдигане на лихвата става все по-малко важна в сравнение с въпроса колко високо да се повиши лихвената ставка", заключи той. Според него обаче е "много преждевременно" да се мисли за спиране на повишаването на лихвените проценти.

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

Паричната политика работи с дълги и променливи изоставяния във времето, но няма много данни, за да се определят точните подробности за забавените ефекти върху инфлацията, каза той пред репортери след края на срещата. Федералният резерв внимава по отношение на тези изоставяния във времето по отношение на трансмисията на паричната политика към икономиката от гледна точка на управлението на риска, "за да не направи грешката да затегне прекалено или да не затегне достатъчно паричната политика", посочи Пауъл.

Председателят на Фед отбеляза, че за разлика от миналото финансовите условия реагират преди самата парична политика, което прави цялостната икономическа ситуация "силно несигурна".

Той отбеляза, че икономиката се е "забавила значително" в сравнение с "бързите темпове", наблюдавани през 2021 г., като същевременно подчерта, че растежът на разходите се е забавил и описа пазара на труда като "изключително затегнат" и "небалансиран".

Инфлацията е доста над целта, поставена от Фед, и последните данни за инфлацията са по-високи от очакваното, но дългосрочните инфлационни очаквания остават "добре закотвени", посочи Пауъл.

"Никой не знае дали ще има рецесия или не и ако е така, колко лоша би била тази рецесия“, посочи още управителят на Фед. Според него пътят за т.нар. "меко приземяване" на икономиката се стесни, тъй като Фед не забеляза намаляване на инфлацията, добавяйки, че централната банка очакваше стоковата инфлация да спадне досега.

Въпреки това, мекото икономическо приземяване е "възможно", подчерта шефът на централната банка.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна