Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ повиши основната британска лихва със 75 базисни пункта до 14-годишен връх от 3%

Английска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседанието си в четвъртък Комитетът по паричната политика на Английската централна банка повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта до ниво от 3%, което е най-високото от 14 години насам (от втората половина на 2008 г.), тъй като АЦБ продължава битката си срещу растящата инфлация.

АЦБ започна да затяга лихвите в края на 2021 г., като днешното повишение със 0,75% е най-агресивното от 33 години насам (от далечната 1989 г.).

Решението беше взето със 7 на 2 гласа, като един от двамата членове на Комитета на паричната политика на АЦБ гласували против предпочете лихвата да бъде вдигната с едва 25 пункта, а другият - с 50 базисни пункта.

Останалите седем банкери, които гласуваха за увеличението със 75 базисни пункта, казаха след края на заседанието, че "по-голямо увеличение на банковия лихвен процент на тази среща би помогнало инфлацията да се върне устойчиво до целта от 2% в средносрочен план и за намаляване на рисковете от по-продължително и по-скъпоструващо повишение на по-късен етап".

Централната банка също така посочи, че може да са необходими допълнителни увеличения на основния лихвен процент за устойчиво връщане на инфлацията към целевото ниво от 2 на сто, но отбеляза, че очакванията на финансовите пазари за достигане на връх на лихвата от 5,25% са "прекалено завишени".

Графика на водещата лихва на Английската централна банка


Днешното агресивно вдигане на британската лихва със 75 базисни пункта следва аналогичните повишения на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ в сряда вечерта и на ЕЦБ през миналата седмица.

АЦБ също така отбеляза, че се очаква брутният вътрешен продукт на Великобритания "да продължи да спада през 2023 и през първата половина на 2024 г., тъй като високите цени на енергията и съществено по-затегнатите финансови условия натежават върху потреблението и разходите".

Централната банка на Англия предупреди, че Обединеното кралство е изправено пред най-продължителната си рецесия от началото на събираната от АЦБ информация, като се очаква икономическият спад да продължи и през 2024 г.

Централната банка описа перспективите пред икономиката на Великобритания като "много предизвикателни", отбелязвайки, че безработицата вероятно ще се удвои до 6,5% по време на очаквания близо двегодишен икономически спад.

Централната банка ревизира надолу прогнозата си за БВП през третото тримесечие на настоящата година и вече очаква негов спад с 0,5% на тримесечна база (при предишна прогноза за понижение с 0,1%), но в същото време повиши очакванията си за икономическия растеж за цялата 2022 г. до 4,25% от 3,5%.

В същото време пазарът на труда "остава затегнат, въпреки че има признаци, че търсенето на работна ръка е започнало да намалява".

Централната банка отбеляза, че очаква "потребителската инфлация да нарасне до около 11% през четвъртото тримесечие на 2022 г.", което обаче е по-ниско ниво от очакванията през август. Според прогнозите на АЦБ инфлацията "трябва да започне да спада от началото на следващата година".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна