Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шиниър" отчете ръст от над два пъти на приходите заради скок в търсенето на втечнен природен газ

Терминал за втечнен природен газ на Cheniere Energy
Снимка: Ройтерс

"Шиниър Енерджи" (Cheniere Energy Inc), най-големият износител на втечнен природен газ в САЩ, съобщи, че приходите му от LNG са се увеличили повече от два пъти през третото тримесечие поради нарастващото търсене на синьото гориво след началото на руската военна инвазия в Украйна.

Базираната в Тексас компания отчете приходи от 8,85 млрд. долара за трите месеца до края на септември спрямо приходи за 3,2 млрд. долара година по-рано, като това представлява ръст със 176,6%.

В същото време обаче компанията отбеляза през третото тримесечие загуба от 2,39 млрд. долара или по 9,54 долара на акция спрямо загуби за 1,08 млрд. долара (или по $ 4,27 на акция) през третото тримесечие на 2021 г.

Компанията Cheniere Energy, който е и най-големият купувач на природен газ в САЩ, притежава и управлява терминали за втечняване природен газ в Sabine Pass в Луизиана и Corpus Christi в Тексас.

Sabine Pass може да произвежда около 30 милиона тона годишно втечнен природен газ, а Corpus Christi - около 15 млн. тона за година.

Cheniere също така изгражда седем средно големи съоръжения за втечняване в Corpus, които ще могат да произвеждат около 11,5 млн. тона втчнен газ годишно. Енергийният гигант посочи, че има договор за 5,5 млрд. долара със строителната фирма Bechtel за изграждането на седемте средно големи съоръжения за втечняване, които се очаква да влязат в експлоатация през 2025 г.

Cheniere разработва и още две допълнителни съоръжения за втечняване в Corpus, които могат да произвеждат още 3 млн. тона годишно.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна