Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набиулина: Въздействието на санкциите върху икономиката на Русия не трябва да се омаловажава

Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина подчерта във вторник, че въздействието на санкциите върху руската и световната икономика не трябва да се "омаловажава".

"Санкциите са много мощни... ще бъде невъзможно човек да се изолира от тяхното влияние“, подчерта Набиулина, говорейки на съвместно заседание на комисиите на Държавната дума, съобщава руската агенция ТАСС.

Освен това тя коментира, че санкциите, наложени от Запада срещу Москва, тласнаха руската икономика към период на структурна трансформация. Според нея тази трансформация къса старите икономически връзки и създава необходимост от появата на нови.

Структурната трансформация на руската икономика ще продължи повече от една година, а ако светът навлезе в криза, това ще усложни процеса на трансформация, каза тя.

"Икономиката преминава през период на структурна трансформация. За различните индустрии изглежда различно: някъде това е търсене на нови външни пазари; някъде - алтернативни чуждестранни доставчици на суровини, компоненти, оборудване; някъде - преориентиране към вътрешния пазар, нарастваща степен на обработка, промяна в самите продукти. Това е много сложен и многостранен процес, ние отчитаме в нашата политика как се развива както в контекста на индустриите, така и в регионите. Според нашата оценка структурната трансформация на икономиката ще продължи не само през следващата година, но и през следващите години. Както нейният темп, така и успехът като цяло ще зависи от много фактори", каза тя.

Предвид необходимостта от дългосрочни ресурси, е невъзможно да се разчита само на банковия сектор, посочи още Набиулина.

"Банките не могат и не трябва да бъдат основният източник на дългосрочни средства или по-скоро на дългосрочно финансиране“, подчерта тя. Според Набиулина растежът, основан единствено на увеличаването на дълговата тежест на предприятията, е "пътят към кредитна криза“.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна