Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започна частично да плаща за руския газ в рубли

Плащане на руския газ в рубли
Снимка: Алами/Ройтерс

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви във вторник по време на интервю за телевизионния канал TRT Haber, че Анкара е започнала частичните си плащания за руски газ в рубли.

"Както знаете, постигната е договореност и частично плащане вече е започнало. Възнамеряваме да засилим работата си в тази посока", отбеляза Дьонмез.

Според него през следващите месеци Русия и Турция планират да увеличат дела на плащанията в местни валути в сферата на енергийната търговия.

Руският президент Владимир Путин каза, че Турция ще плаща една четвърт от покупките си на газ в рубли, след като проведе разговори с турския си колега Реджеп Ердоган през септември. Турция внася около половината газ, който консумира, от Русия.

По-рано през октомври турските власти потвърдиха, че двете страни са се договорили да участват в съвместно предприятие а създаването на газов хъб в Турция.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган по-рано каза, че Анкара ще се опита да осигури доставките на руски природен газ за европейския пазар чрез газопровода "Турски поток".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна