Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще увеличи над два пъти емитирането на нетен дълг през следващата година до 45 млрд. евро

Управляващата коалиция в Германия планира да увеличи повече от два пъти нетните федерални заеми през следващата година, за да помогне за облекчаване на въздействието на енергийната криза.

Правителството си поставя за цел нетни заеми в размер на 45 млрд. евро през 2023 г., според анонимни източници, запознати с плана, съобщава агенция Блумбърг. Това се сравнява  ъс сумата от 17,2 млрд. евро, публикувана през юли.

Бюджетният план за 2023 г., който продължава да предвижда възстановяване на конституционно ограничение за нов дълг, все още е в процес на преговори в правителството и целта за новите заеми може да се промени, преди да бъде финализиран, посочиха същите източници.

Междувременно германските 10-годишни облигации продължават да поевтиняват, което води до повишаване на доходността им с три базисни пункта до около 2,37% по време на търговията във вторник.

Финансовият министър Кристиан Линднер обеща да възстанови тавана на заемите, известен като "дългова спирачка", през следващата година за първи път от 2020 г., когато тази дългова спирачка беше временно спрян, за да се помогне за финансирането на щедри разходи за компенсиране на въздействието на коронавирусната пандемия.

В същото време управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се съгласи да създаде два специални фонда, които не са част от редовния бюджет, за да се справи с енергийната криза и да позволи огромно увеличение на военните разходи. Около 200 млрд. евро са заделени за облекчаване на енергийните разходи и подкрепа на затруднените доставчици на електроенергия, а още 100 млрд. евро за въоръжените сили на Германия.

Линднер, който е лидер на пробизнес настроените Свободни демократи, настоява, че финансовият план за следващата година ще се придържа към дълговата спирачка, която ограничава новите федерални заеми до 0,35% от брутния вътрешен продукт.

Той настоява Германия и нейните партньори от еврозоната да покажат сдържаност по отношение на публичния дълг, за да избегнат риска по-големият дефицит да подхранва допълнително високата инфлация. Депутати от опозицията критикуваха правителството за плановете му за финансиране, заявявайки, че извънбюджетните превозни средства показват липса на фискална отговорност.

Съставът на "дълговата спирачка" позволява увеличаване на заемите по време на икономически спад. Очаква се най-голямата европейска икономика да се свие през 2023 г. с около 0,4%.

Част от новия дълг, включен във финансовия план за следващата година, или около 10 млрд. евро, е предназначен за инвестиции в акции за нов държавен пенсионен фонд, посочиха още източниците на Блумбъг.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна