Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство или избори? Президентът пита "Възраждане" на "Дондуков" 2

Консултациите са важни, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство, посочи президентът в началото на консултациите с представителите на "Възраждане".

Както знаете държавният глава провежда разговори с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание, съгласно Конституцията, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

"Можем да подкрепим всяка една политическа партия в този парламент, която споделя основните виждания, които ние от "Възраждане"“ смятаме за основополагащи. Направихтме кръг от консултации по много важен въпрос – запазване на българската валута", заяви от своя страна Костадин Костадинов.

Той посочи, че разговори могат да водят, а и вече ги водят, но е важен въпросът: Какъв е резултатът от тях?

"До голяма степен всички повтарят това, което искат да чуят техните избиратели. Задачата за съставяне на кабинет е най-важната пред НС. Имаме волята да работим в тази посока. Имаме и готов състав на кабинет, ако стигнем до трети мандат, сме готови да го поискаме от Вас, но решението е ваше", обърна се Костадинов към Радев.

"По отношение на първия мандат, можем да водим разговори, след като той бъде връчен, но ще отстояваме позициите си, защото "Възраждане" е изключително предвидима политическа формация. Готови сме да водим разговори, готови сме да защитаваме политики", категоричен бе той.

По повод искането на "Възраждане" да се направи референдум за членството ни в Еврозоната, президентът Радев отбеляза: "Това е важен въпрос. Но също така е важно спазването на законите. Убеден съм, че партията ви ги познава добре".

Държавният глава обясни още на представителите на партията, че съгласно закона провеждането на референдум по въпроси, уредени във вече ратифицирани международни договори, е невъзможно. И по Конституция – също.

"Въпросът е консултиран с едни от най-добрите специалисти по конституционно право. Не поставяме под съмнение влизането в Еврозоната, а времето, в което това да бъде направено, отвърна Костадинов. И обясни, че въпросът за референдума ще бъде формулиран така: "Съгласни ли сте да бъде запазен българския лев до достигането на 90% от средноевропейските доходи?"

Президентът обаче отвърна: "Имаме приет от няколко правителства план за приемане на еврото и достигане на т.нар. Маастрихски критерии. Надявам се да следите за изпълнението им по най-добрия и бърз начин, защото в момента не отговаряме на тях най-вече по отношение на финансовата стабилност и инфлацията, а е важно да се стремим към достигането им".

"В този момент да говорим за влизане в Еврозоната е най-малкото безотговорно, като виждаме колко стряскаща е бюджетната прогноза за следващите 3 г., затова трябва да се отложи този въпрос", настоя обаче Костадинов.

Според статистиките на техните експерти това можело да се случи след 20 г. - в средата на 2043-2044 г., но в зависимост от темповете ни на развитие.

Вчера лидерът на "Възраждане настоя, че най-доброто решение за България сега са нови избори.

Той припомни условията, при които от партията му би подкрепила мандат за правителство на друга партия - референдум за членство на България в еврозоната, да не се купуват нови "хартиени самолети" от САЩ, да не се предоставя въоръжение за Украйна, както и страната ни да организира действия, с които да започне поетапно предоговаряне на членството си в Европейския съюз.

Президентът Румен Радев вече проведе консултации с ГЕРБ – СДС, "Продължаваме Промяната" и ДПС. Наред е срещата с БСП, но няма яснота кога ще е тя.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна