Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър очаква положително развитие по спора с Израел за газови находища

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис днес ще е на посещение в Тел Авив
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Кипър очаква положително развитие по дългогодишния му спор с Израел за разграничаването и експлоатацията на двете им съседни офшорни газови находища при посещението днес на президента Никос Анастасиадис в Тел Авив, обяви кипърският енергиен министър Наташа Пилиду.

Енергийното министерство на Кипър е в напреднали интензивни консултации с лицензирания консорциум за първото кипърско газово находище „Афродита“, за да може през 2027 г. да започне добивът на природен газ от него, каза министър Наташа Пилиду.

С Израел са съгласувани всички параметри по отношение на граничния газов спор, засягащ експлоатацията на кипърското находище, уточни тя.

Министър Пилиду обяви и „индикации“ за плана на консорциума за търговското развитие на „Афродита“. Той включва свързване на инфраструктура в кипърския офшорен блок със съществуващи тръбопроводи в региона.

Правителството преценява много внимателно предложенията, за да бъде защитен интересът на страната, подчерта министърът.

В същото време Кипър и Ливан засилват контактите си за енергийно сътрудничество. На среща в кулоарите на климатичната конференция в Египет президентът Никос Анастасиадис и ливанският министър-председател Наджиб Микати обсъдиха актуализирането и ратификацията на споразумението между двете страни за разграничаване на офшорните им зони.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна